Közösségi média

2023.01.15. 18:02

Így válik fizetőssé a Facebook és az Instagram

Pár napja látott napvilágot a hír, hogy az Európai Unió szabályozása miatt fizetős lesz Facebook és az Instagram. Azonban ez nem azt jelenti, amire sokan gondolnak.

beol.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Tavasztól minden magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás - erről döntött nemrég az Európai Unió. Ez azt jelenti, hogy a korábban ingyenesen - azaz adatforgalmat nem fogyasztva - elérhető Facebook, Instagram, Facebook Messenger és WattsApp ,sőt még néhány navigációs applikáció és a Spotify is pénzbe fog kerülni a mobilszolgáltatóknál - írja a borsonline.hu

Eddig talán sokaknak fel sem tűnt, hogy míg a mobilinternetet használva, böngészve fogy az adatkeretünk, addig, ha a Facebook-ot, vagy az Instagrammot pörgetjük az ingyenes. Ez szűnik most meg, tehát minden közösségi médián eltöltött percünk végül meg fog jelenni a hónap végi telefonszámlánkon, ha a mobilinternetünket használtuk.

Mit jelent ez számokban?

A döntést érintő applikációk óránként eltérő mennyiségű adatot fogyasztanak.

A Facebook 90 Megabyte (MB), az Instagram 1080 MB, a Spotify 144 MB, a Waze pedig 0,4 MB-ot fogyaszt. Ez a szám a Facebook Messengernél a legkedvezőbb: ott 0,001 MB adatmennyiség fogy egy óra alatt, ami kb. 100 üzenetet jelent.

A döntés mögött az az európai uniós irányelv áll, miszerint nem jó, ha a mobilszolgáltatók ingyenessé teszik a közösségi médiás alkalmazásokat azzal a céllal, hogy a díjcsomagokat népszerűsítsék.  Tavaly júniusban az uniós tagállamok szakhatóságait egyesítő BEREC új iránymutatást adott ki arra vonatkozóan,  hogy a testület a jövőben semmilyen, egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető, úgynevezett „zero rate” konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak.

Ez alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2022 őszén határozatban kötelezte mindhárom mobilszolgáltatót arra, hogy 2022. november 15-ig fejezzék be a nullás adatkeretű csomagok értékesítését. Továbbá 2023. március 31-ig meg is kell szüntetniük vagy módosítaniuk azokat a szerződéseket, amelyeknél volt valamilyen „zero rating” opció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában