Katasztrófavédelem

2023.01.10. 09:28

Heten haltak meg tavaly lakástűzben Békésben

Tavaly hét ember halt meg lakástűzben és tízen szenvedtek kisebb mértékű szén-monoxid-mérgezést Békés vármegyében – tájékoztatott honlapján a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

P. G.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Mint írták, 2022-ben összesen 231 lakástűz keletkezett, ami 37-tel kevesebb, mint 2021-ben, ez 14 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 8523 négyzetméternyi épített terület égett le.

A lakástüzekben hét ember vesztette életét, ami néggyel több, mint az előző évben. Huszonnyolc ember sérült meg, hét százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt.

A lakástüzek eloltásához 501 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 180 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás több mint hat órán át tartott. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében tizenhat lakástűz után indult tűzvizsgálat.

A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Két otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki.

Egy esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz. Huszonhat alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 30 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. Negyvenhárom kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást. A 231 tűzzel érintett otthon közül sehol sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 73-szor hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 22-vel több alkalommal, mint egy évvel korábban. A 43 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő.

Az érzékelők terjedésének köszönhetően összesen „csak” 10 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, valamint az év során senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában