Közfoglalkoztatás

2023.01.21. 13:40

Friss zöldségek kerülnek a konyhára Méhkeréken

Több mint negyven közfoglalkoztatott dolgozhat március 1-jétől jövő év február 29-ig a startmunka mintaprogramokban Méhkeréken – ismertette Tát Margit polgármester. A projektek megvalósítására mintegy 70 millió forintot kap a falu.

L. B.

Tát Margit polgármester elmondta, hogy folytatódnak Méhkeréken is a közfoglalkoztatási projektek, azokban negyvenen kapnak lehetőséget /A szerző felvétele/

A mezőgazdasági projektben 17-en ténykedhetnek. Az elsődleges cél, hogy a konyhát elláthassák a helyben termelt, friss és jó minőségű alapanyagokkal, zöldségekkel, de szempont az is, hogy ezzel a költségeket szintén csökkenthetik. Amikor arról döntöttek, hogy például salátát, retket, uborkát, különféle hagymákat, zöldborsót és káposztát termesztenek, figyelembe vették a konyha igényeit, javaslatait.

A gyerekek nagyon szeretik a koktélparadicsomot; az intézmény sok burgonyát használ; a cukkini pedig kiváló levesnek és főzeléknek is, ízletesebb a főzőtöknél – így idén ezek szintén szerepelnek a palettán. Szintén a mezőgazdasági program keretében virágpalántákat nevelnek, amelyeket majd kiültetnek közterületen, illetve négy hektáron cirokot termesztenek, hogy seprűt kössenek belőle.

A helyi sajátosságokra épülő projektben 18-an kapnak lehetőséget. Továbbra is működtetik a tésztaüzemet, ahol nem csak száraztésztákat készítenek, péksüteményekkel ugyancsak ellátják a konyhát, gazdagítva ezzel a gyermekétkeztetést. A megtermelt zöldségek egy részét savanyítják. Az asztalosműhelyből kerülnek ki a közterületekre a vadonatúj asztalok és padok. Emellett gondot fordítanak az épületek felújítására, a közfoglalkoztatottaknak egy szociális helyiséget alakítanak ki.

A szociális jellegű elemben nyolc helybelit foglalkoztatnak. Ügyelnek majd többek között az önkormányzati utak karbantartására, főleg azokra, amelyek nem rendelkeznek szilárd burkolattal. Az aszfaltozottaknál a padka rendbe tétele lehet a fő szempont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában