Múltidéző

2023.01.08. 06:47

Csabai helyek, amik sosem változtatnak nevet: McDonald's

Vannak helyek Békéscsabán, amik bár sok változáson mentek keresztül, de a nevüket megtartották – legalábbis a köznyelvben.

Forrás: Tuska János gyűjteményéből

Természetes egy város életében, hogy ha egy épület sokáig töltött be egy szerepet, hivatkozási pont lesz. Legújabb cikksorozatunk ezeket járja körbe. A jövőben felsorolt helyek bár sok változáson estek keresztül, egy dolgot megtartottak: a nevüket. Legalábbis a köznyelvben. Gondoljunk csak bele, hányszor halljuk, hogy „találkozunk a régi posta előtt”. Vagy, hogy „az Ifiházban lesz egy koncert”. Ilyenkor vagy azonnal javítjuk magunkat, vagy pedig bele sem gondolunk, hogy már teljesen más évet, vagy évtizedet írunk és az épület már számtalan tulajdonos kezén ment keresztül. 

Ezen a héten listánk legfrissebb tagjával indítunk, a McDonald's régi épületével

Békés Megyei Hírlap, 1997. október (52. évfolyam, 229-254. szám)

Lehet érdemesebb lenne „régi McDonald's” névvel illetni a Szent István tér és az Andrássy út sarkán álló épületet. Néhány hete történt meg az alábbi szóváltás egyik barátom és köztem:

– Akkor találkozzunk a McDonald’s előtt.
– El nem megyek odáig, inkább találkozzunk a... régi Meki előtt.

Ekkor esett le mind a kettőnknek a tantusz. A félreértés abból adódott, hogy néhány éve újranyitott Békéscsabán az étteremlánc, és cimborám azt hitte, hogy oda invitálom. Persze én végig a régi postával szemben lévő épületről beszéltem – amiről hamarosan szintén megemlékezünk.

Az 1997-ben nyitott gyorsétterem egyből az újság hasábjaira került, mikor nagy összeggel támogatta Békéscsaba belvárosának felújítását néhány hónappal megnyitása előtt. 

A Békés Megyei Hírlap ott volt, amikor kinyitotta kapuit...

Békés Megyei Hírlap, 1997. november (52. évfolyam, 255-279. szám)


...és az első születésnapján is.

Békés Megyei Hírlap, 1998. november (53. évfolyam, 256-280. szám)

Hatalmas szenzációnak számított az étterem, főként az, amikor Ronaldot, a McDonald's ikonikus figuráját láthattuk táncolni a főtéren a gyerekek gyűrűjében.

Napközben a kicsik zsivajától volt hangos a hely, este pedig – mivel még a késői órákban is nyitva tartott – kamaszok álltak sorba a kiszolgáló pultnál, akik az esti bulizást megszakítva bekaptak egy „sajtbureszt” a város gócpontjában lévő Mekiben. 

Ha szerencsések voltak két percnél is többet kellett várniuk az ételre, ekkor ugyanis ingyen volt a vacsora.

Persze nem emlékezhetünk meg a régi McDonald's-ról úgy, hogy ne szólnánk néhány szót arról a testvérpárról, akiknek a neve minden csabainak azonnal az eszébe jut, ha a meglátja az aranyszínű boltíveket. Krucsó Zoli és Krucsó Robi a nyitástól egészen a zárásig dolgozott az étteremben.

A testvérpárral a femina.hu még 2013-ban csinált interjút

Aztán elérkezett a 2015-ös év, amikor bejelentették a hírt: másfél évtizedes működés után bezár a McDonald's Békéscsabán.

Bár 2020 végén újranyitott az étterem a megyeszékhelyen, valószínű még sokáig fogja az egykori Hotel Fiume sarki épülete a „régi Meki” címet viselni.

Így nézett ki anno az épület és környezete

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában