Vándortábor

2023.01.31. 09:55

Bringával fedezik fel a békési kastélyokat

Hétnapos, összesen 300 kilométeres, a békési kastélyokat felfedező bringás vándortábort hirdetett első alkalommal a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ), a Békéscsabai Turisztikai Egyesület közreműködésével. Az egyesület elnöke, Opauszki Zoltán elmondta, hogy hétfőn nyílt meg a jelentkezési lehetőség, és fél óra alatt mind a huszonöt turnus be is telt teljesen.

Licska Balázs [email protected]

Opauszki Zoltán elmondta, hogy az első napon a Munkácsy Negyedet is felfedezik a bringás vándortábor résztvevői

Fotó: Für Henrik

Korábban két alkalommal is járt a MAKETUSZ elnöke, Pénzes Erzsébet Békéscsabán, akivel közösen biciklivel bejárták a környéket, és beszélgettek is a lehetőségekről, együttműködési pontokat kerestek – emlékeztetett Opauszki Zoltán.

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke hozzátette, ezek között volt, hogy bringás vándortáborokat indítanának a térségben is, az ezzel kapcsolatos háttérmunka pedig elindult a turisztikai egyesület szervezésében, koordinálásával. Ők rakták össze a programot, egyeztettek a szolgáltatókkal és a szállásadókkal.

Kiemelte: hétfőn nyílt meg a jelentkezési lehetőség, és fél óra alatt mind a huszonöt, júniusi, júliusi és augusztusi turnus teljesen be is telt. Mivel turnusonként huszonöt fiatal – jellemzően felső tagozatos, középiskolás tanuló –, valamint kísérőik részvétele várható, mindez azt jelenti, hogy hatszáznál is többen fedezhetik fel nyáron a békési kastélyokat és tájat.

Ezzel felkerül Békés vármegye is a kerékpáros turizmus térképére – hangsúlyozta Opauszki Zoltán. A bringás vándortáborok egyik hozadéka, hogy forgalmat generál a térségben jelen lévő vendéglátóhelyeknek és a szállásadóknak, a másik pedig az, hogy ha jól érzik magukat, akkor majd a fiatalok a családtagjaikkal együtt visszatérnek a térségbe.

Az egyesület elnöke hozzáfűzte, szeretnék elérni, hogy a következő években is megszervezzék a békési kastélyokat felfedező bringás vándortábort, és hogy egész nyáron kerékpáros csoportokkal legyen tele a térség. Úgy véli, ha sikeresek lesznek a vándortáborok, akkor a következő lépés az lehet, hogy ezek rövidített változataként osztálykirándulásokat is szervezhetnének.

Ismertette: ez a kerékpártúra a legkönnyebbek közé tartozik, hiszen a hegyektől távol, „Lenn az alföld tengersík vidékin” kanyarog a Körösök mentén, várakat és kastélyokat érintve, élettel teli pusztákon, vízimadarak vad élőhelyén át kalandozva, Munkácsy Mihály, Petőfi Sándor és Erkel Ferenc nyomában, valamint a Wenckheim és az Almásy családok épített örökségeit felkeresve.

A diákok előre megtervezett és biztonságos útvonalakon kerékpározhatnak saját pedagógusaik kíséretében: ahol van, ott bicikliutakon, ahol nincs, ott pedig kis forgalmú utakon vagy kerékpározható földutakon, töltéseken. A csoportok egy hét alatt összesen 302 kilométert tesznek meg, és naponta váltanak táborhelyet. A táborok tudatosan zöld táborok, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk.

Háromszáz kilométert tekernek hét nap alatt

A vándortáborra nem kell biciklit hozniuk maguknak a résztvevőknek, azt is biztosítanak. Mint ahogy csomagtartóra szerelhető, kétszer 20 literes, valamint kormányra rakható öt literes túratáskát is adnak, mivel a csomagját mindenki maga viszi magával.

Az első nap Békéscsabával, Munkácsy Mihály városával ismerkednek meg a csoportok: eltekernek a jaminai bányatavakig, majd a belvárosban megnézik az evangélikus kis- és nagytemplomokat, a római katolikus templomot, a főteret, a városházát, a Munkácsy Negyed intézményeit. A második nap felkeresik Pósteleket, Gerlát, az ottani kastélyokat, és a Doboz-Szanazug útvonalon jutnak el Gyulára, ahol a vár és az Almásy-kastély vár rájuk. A harmadik napon eltekernek Gyuláról egészen Biharugráig, érintve többek között a geszti Tisza-kastélyt is. A negyedik nap Szeghalmon ér véget, az ötödik Békésen, Dánfokon, a hatodikon pedig visszatérnek Békéscsabára, és ezen a napon nézik meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt is. A hetedik napon a CsabaParkba látogatnak el a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában