Betegség

2023.01.31. 18:00

Berobbant az influenza Békésben, de a járvány tetőzését még későbbre várják

Egyre több az influenzaszerű megbetegedés Békés vármegyében, ám a háziorvosok szerint a járvány tetőzése még várat magára. Gyakran fordulnak felső légúti megbetegedéssel orvoshoz a felnőtt korosztályból, illetve a nagyobb gyermekekkel, ám a kisgyermekek és óvodások azok, akiket leginkább érint a nyavalya. Egyes óvodákban egész csoportok hiányoznak betegség miatt. Kórházainkban látogatási tilalom van.

Hírlap-összeállítás

Fotó: Für Henrik

Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője lapunk kérdésére elmondta, az országos adatok szerint folyamatosan emelkedik a légúti fertőzések, ezen belül az influenzaszerű megbetegedések száma. Hazánkban az év harmadik hetében 185 ezer 400-an fordultak orvoshoz akut légúti panaszokkal, közülük 23 ezer 800-an influenzaszerű tünetekkel.

A valós számok persze ennél jóval magasabbak lehetnek, mivel sokan még komolyabb tünetekkel sem mennek orvoshoz. Jelenleg Békés vármegye egyike a legfertőzöttebb országrészeknek, ezért látogatási tilalmat rendeltek el a térség kórházaiban. Hozzátette, saját praxisában is tapasztalja, hogy egyre többen jelentkeznek légúti panaszokkal, influenzaszerű tünetekkel.

A légutakat, esetenként a tüdőt támadja

A háziorvos részletezte, az influenza cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség, amely a légutakat, esetenként a tüdőt támadja meg. Tünetei általában erősebbek az egyszerű nátha vagy megfázás tüneteinél. Jellemző rá a magas láz, torokfájás, száraz köhögés, fáradékonyság, fejfájás, izomfájdalmak. Néha olyan súlyos szövődmények alakulnak kikövetkeztében, mint például a tüdőgyulladás, szívizomgyulladás vagy az agyvelőgyulladás. Ez főleg az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti, és minden esetben kórházi kezelést igényel.

Dr. Sonkoly Iván kiemelte, az influenzához hasonló tüneteket más vírusok is okozhatnak, így például a koronavírus omikron változata, az RSV – légúti óriássejtes vírus –, vagy a számos egyéb náthavírus valamelyike. Csupán a tünetek alapján nehéz ezeket megkülönböztetni, ehhez további vizsgálatokra van szükség.

A Covid-gyorstesztek könnyen elérhetők, de a többi vírus kimutatása csak speciális laboratóriumban lehetséges, amit szúrópróbaszerűen kiválasztott mintákon végeznek járványügyi jelentősége miatt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járványt okozó vírusok egyszerre vannak jelen környezetünkben és együttes fertőzést is okozhatnak. Ilyen volt például a tavaly felfedezett „flurona”, a koronavírus és az influenzavírus keresztfertőzése. Az eddigi tapasztalatok szerint a kombinált fertőzés sem okoz súlyosabb, vagy eltérő tüneteket. A három leggyakoribb vírus együttes jelenlétét pedig tridémiának nevezzük, de az egyidejű hármas fertőzés csak elvi lehetőség, amit még nem bizonyítottak.  

A több vírus okozta járvány ellenére megállapítható, hogy nincsenek többen kórházban szövődmények miatt, mint a koronavírus megjelenése előtti influenzaszezonban. Ez annak köszönhető, hogy a koronavírus a korábbi variánsokhoz képest náthává szelídült, ugyanakkor az átvészeltség és a védőoltások következtében sokan védetté váltak.

Végül dr. Sonkoly Iván figyelmeztetett, influenzaszerű tünetek esetén mindenképpen otthon kell maradni, hogy elkerüljük mások megfertőzését. Pihenés, bő folyadékfogyasztás mellett házilag is alkalmazható tüneti szerek használhatók (lázcsillapítók, köptetők, toroköblögetők, orrcseppek, vitaminok). Súlyosabb vagy elhúzódó tünetek esetén telefonon fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal. Súlyos szövődmények esetén – például tüdőgyulladás, légzési elégtelenség – kórházi kezelés válhat szükségessé.

A lázcsillapítás, a pihenés és a türelem vezet célra

Dr. Márki Andrea békéscsabai házi gyermekorvos elmondta, körzetében is tíz-tizenkét napja megnőtt, sőt folyamatosan emelkedik az influenzás esetek száma.

– A gyermekek intenzív fejfájásra, ízületi, végtagfájdalmakra, fájdalmas bőrre panaszkodnak. Vezető tünet a magas láz, az ehhez társuló hasfájás. Jelentkezhet száraz köhögés, torokfájás is – részletezte a szakember, aki hangsúlyozta, antibiotikumot azért nem ír fel az orvos, mert az az influenzát nem gyógyítja meg. – A lázcsillapítás, a pihenés és a türelem vezet célra. Érdemes magas dózisban C-vitamint adni a beteg gyermeknek, és elengedhetetlen a bő folyadékbevitel. Fontos az immunerősítés és a vitaminpótlás – sorolta dr. Márki Andrea. 

Hozzáfűzte, a visszaesés és a fertőzés átadásának elkerülése érdekében nem szabad idejekorán visszatérni a közösségbe; az orvosi javallat minimum két nap tünetmentesség. Elmondta, idén kevesen kérték gyermeküknek a védőoltást, pedig az influenza szövődményei csúnyák, lefolyása hosszabb. A vakcina ma már hagyományos oltás és spray formátumban is elérhető.

Az eleki óvodából három csoportnyi gyerek hiányzik

Szelezsán György, Elek polgármestere elmondta, a helyi háziorvosok beszámolója szerint a felnőtteknél tapasztalható az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedése, ám a járvány tetőzése még várat magára. Évtizedes tapasztalataik szerint általában egy-két hetes csúszásban vannak a járványok megjelenése és terjeségének erőssége terén.

A jelenlegi influenzajárványról Szelezsán György kifejtette, Eleken a gyerekek körében ezúttal jobban terjed a betegség, óvodájukban három teljes csoportnyi gyermek hiányzik, több mint hetven fő, ami nagyjából az óvodásaik felét teszi ki. Az intézményben a dolgozókat is érinti a vírus, jelenleg hat óvónő és egy dajka van táppénzen. Az általános iskolákban, a nagyobb gyerekek között a számok már jobbak, azokban a hiányzók száma mintegy tíz százalékra tehető.

Békésen is az óvodásokat érinti elsősorban

A békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium iskolai részén nem tapasztalnak nagyobb arányú hiányzást. Palatinus Pál igazgató lapunknak elmondta, a legkisebbeknél, az óvodában érzékelhető, hogy többen hiányoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában