Együtt könnyebb

2023.01.08. 20:00

Az újévi fogadalmak jelentős része kudarcba fullad, reális célokat tűzzünk ki

Évről évre sokan fogadkoznak az új esztendő beköszöntével: a legfőbb célok között szerepel az egészségesebb táplálkozás, a kevesebb aggódás, a cigaretta elhagyása, több sport beiktatása. A szakpszichológus szerint ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a fogadalmakat, fontos, hogy tisztában legyünk képességeinkkel és a határainkkal. A megvalósításhoz érdemes társat keresni, hiszen együtt szinte minden könnyebb.

Nagy Szilvia; [email protected]

A fogyókúra is könnyebben mehet, ha nem egyedül vágunk bele, hanem a társunkkal /Fotós: Shutterstock/

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő elmondta, önmagunk lehetőségeit felmérve érdemes reális célokat kitűzni az új esztendőre. Tanácsos átgondolni, hogy a személyiségünk mire képes, hol vannak a határaink, a múltbeli tapasztalatokból kiindulva mik az elfogadható és kivitelezhető célok számunkra.

– Alapvetően a személyiségünk működésétől függ, mennyire tudjuk teljesíteni az újévi fogadalmakat; szerepet játszik a sikerben, mennyire érett a személyiségünk. Vannak kitartóbb, motiváltabb emberek, akik reálisabban ismerik önmaguk; nekik könnyebben megy a célok elérése. Ettől függetlenül bárki képes lehet tartani magát ahhoz, amit megfogalmazott – részletezte a szakember. Hozzátette, a kisebb célokat könnyebb kivitelezni, kevesebb a kudarc lehetősége. Hangsúlyozta, fontos, hogy a célkitűzések legyenek reálisak, konkrétak, adott esetben mérhetőek (például kilók, kilométerek), az eredmény pedig legyen vonzó. Érdemes dátumot kitűzni, amikorra szeretnénk teljesíteni a célt. 

– Hasznos, ha partnert keresünk a megvalósításhoz. Az ember szociális, társas lény, az együttes erőfeszítés mindig járhatóbb út, mint a magányos „küzdelem”. Javaslom, ne egyedül menjünk edzőterembe, keressünk egy barátot, ismerőst, szomszédot a fogyókúrázáshoz, számoljunk be egymásnak a tapasztalatainkról, részeredményeinkről – sorolta. A klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, ha olyan komoly célt tűztünk ki magunk elé, mint a dohányzás abbahagyása, akkor érdemes segítő szakembert keresni, pszichológushoz, szociális munkáshoz fordulni. A függőségek elhagyása ugyanis nem mindig egyszerű, mindannyiunknak más-más a biokémiai működése is.

– Vannak, akik hajlamosabbak komoly függőséget megélni bizonyos szerekkel kapcsolatban. Ha újabb és újabb kudarc ér a leszokásnál, csökkenhet az önértékelésünk, az önbecsülésünk, nem jó olyan fogadalmat tenni, amiben kódolva van a kudarc – sorolta meglátásait. A szakember hozzáfűzte, ha egészségesebb életmódot, több mozgás beiktatását tűztük ki célul, egy idő után azt érezhetjük, ellustultunk. Érdemes ilyenkor is partnert keresni, sőt csapatsportot választani, amiből nem szállhatunk ki olyan könnyen, hiszen akkor a többiek szórakozását is elrontjuk. Nemcsak focizni, kondizni, kerékpározni, úszni is jobb lehet társaságban.

Cél lehet a kevesebb képernyőidő

Egy békéscsabai férfi elmondta, idén a „kütyüzésre” szánt időt szeretné csökkenteni, ez az ő újévi fogadalma. Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő hozzátette, a mobiltelefonozás csökkentheti az életterünket, izolálhat, elmagányosíthat.

Hangsúlyozta, ha chatoldalakon beszélgetünk, az sem összehasonlítható a valós találkozással. Szerinte fontos, hogy ne szűküljünk be, a valóságban is találkozzunk, legalább egy kávé, üdítő erejéig. A személyiség ugyanis a találkozások révén frissülhet, juthat önismerethez. A leghatékonyabb szerinte az, ha minden napra behatároljuk – például applikáció segítségével –, mennyi időt tölthetünk „kütyüzéssel”. Emellett érdemes heti két napon egy-egy fél órát baráti találkozásokra szánni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában