Emléknap

2023.01.23. 09:56

Az elhurcolt német ajkú elekiekre emlékeztek

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából rendeztek programsorozatot vasárnap Eleken, a helyi német nemzetiségi önkormányzat és az Eleki Németek Egyesületének szervezésében.

V. E.

Vasárnap a település történelmének legfájdalmasabb eseménysorozatának szenvedőire emlékeztek

Forrás: Facebook

Délelőtt a Sarlós Boldogasszony Templomban Fazakas Gusztáv plébános celebrált megemlékező szentmisét, majd a Kiűzetési Emlékműnél folytatódott a program, ahol Wittmann László, az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi főosztályvezetője, dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, valamint Szelezsán György polgármester mondott köszöntőt. Az eseményen közreműködtek a Dr. Mester György Általános Iskola tanulói.

Dr. Rákóczi Attila és Szelezsán György koszorúzott
Forrás: Facebook

A polgármester lapunknak úgy fogalmazott, vasárnap településük történelmének legfájdalmasabb eseménysorozatának szenvedőire emlékeztek. 

 

A kiűzetés ugyanis 1946 és 1948 között kétszázezer embert, közöttük csaknem ötezer eleki lakost érintett, tetézve az 1945 után történteket, amikor csak Elekről közel ezer embert hurcoltak el Málenkij robotra.

 

Csupán a származásuk, az anyanyelvük miatt kellett elszenvedjék az embertelen bánásmódot. Igaz embereket, családokat, gyermekeket, időseket, fiatalokat, házasokat, egyedülállókat, tanárokat, orvosokat, gazdákat, szegényeket és gazdagokat, jó elekieket, jó hazafiakat csupán a származásuk miatt semmiztek ki, becstelenítettek meg és űztek el az otthonaikból, valamint kényszerítettek arra, hogy elhagyják szülőföldjüket. 

 

Gyakorlatilag minden második lakost kiűztek, így nincs olyan eleki család, amely valamilyen formában ne lenne érintett. Hozzátette, településüket akkor máig gyógyíthatatlan sebek érték, hiszen lényegében megcsonkították őket.

 

Az esemény kora délután a plébánia II. János Pál Pápa termében folytatódott és egyben zárult is a program, ahol a „KÖTELÉK – Bölcsőben ringattak, batyuval kidobtak” című dokumentumfilm díszbemutatóját tartották. Mint kiderült, a dokumentumfilm Elek és más települések szemszögéből, személyes történetek megismertetésével mutatja be a második világháború után a német ajkú honfitársaink ellen elkövetett történelmi bűnöket, a kényszermunkára hurcolást és a kiűzetést.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában