Turiszikai fejlesztés

2023.01.26. 15:29

Átadták a Szabadkígyóst és Újkígyóst összekötő kerékpárutat

Átadták csütörtökön az Újkígyóst és Szabadkígyóst összekötő, új kerékpárutat Szabadkígyóson. A beruházás 580 millió forintos pályázati forrásból jöhetett létre.

Gyemendi Réka [email protected]

Zalai Mihály, Balogh József és Herczeg Tamás adták át az új kerékpárutat

Fotó: Für Henrik

Csütörtökön délelőtt avatták fel azt az új bicikliutat, ami összeköti Újkígyóst és Szabadkígyóst. Az átadót a szabadkígyósi diadalív lábánál, a kerékpárút keleti végén tartották.

Balogh József, a község polgármestere ismertette, a most befejeződött fejlesztés egy jelentős pályázati lehetőség eredménye, melynek sikerét Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő közösen segítették. 

Zalai Mihály arra emlékeztetett, a fejlesztést a szabadkígyósi kastély építése alapozta meg. 

Az hogy a kastély ilyen állapotban megmaradt és elkezdődhetett a felújítása egy állami beruházás keretében Balogh József polgármesternek köszönhető. 2014-ben egy látogatásom alkalmával megkérdeztem, nem jelent-e veszélyt a község költségvetése számára egy ekkora intézmény működtetése? Hiszen az egy kockázatos vállalkozás volt. Azonban szerencsére működött, de nem kevés bátorság kellett az akkori képviselő-testület részéről, hogy kézbe vegye a kastély állapotának a fenntartását, fejlesztését. Ez volt az alapja annak, hogy később a magyar kormányzat döntésének köszönhetően egy állami beruházás keretében elkezdődött a Wenckheim-kastély fejlesztése, majd ezután érkeztünk el a Terület és Településfejlesztési Operatív Programhoz. Ez hét projektet foglalt magában az elmúlt években, összesen 440 millió forint értékben. Ezt követte az a projekt, aminek most érkeztünk a végéhez fogalmazott Zalai Mihály.  

Az új út a helyiek mindennapi életét is megkönnyíti

Hozzátette, a turisztikai fejlesztést célzó beruházás értéke összesen 580 millió forint volt. Ez magában foglalta több kiállítótér létrehozását és a közel öt kilométer hosszú bicikliút építését és megújítását, utóbbi lehetővé tette, hogy végre Újkígyós is kerékpárúton csatlakozzon Szabadkígyóshoz. Az elnök hangsúlyozta, hogy a kerékpárút fejlesztés kiszélesíti a helyi turizmus lehetőségeit. Úgy fogalmazott, az elmúlt évek alatt ide özönlő turisták száma azt igazolja, hogy érdemes volt belefogni ebbe a bonyolult, összetett vállalkozásba.

Herczeg Tamás szimbolikusnak nevezte az átadó helyszínét, megemlítve azt, hogy Magyarországon két diadalív található, az egyik éppen a szabadkígyósi.  Az országgyűlési képviselő arról beszélt, a most megépült bicikliút erősíti Újkígyós és Szabadkígyós kapcsolatát, emellett Szabadkígyós és a megyeszékhely közötti kapcsolatot is. 

Ez egy olyan ökoturisztikai, kulturális célú, komplex fejlesztés, ami több mindenről szól. Egyrészt szól azokról a rejtett, kevésbé ismert kincsekről, amiket az ide látogatók majd megcsodálhatnak: a postamúzeumot, a kocsimúzeumot, a korabeli élet jellemzőit. Másrészt pedig hatással van a mindennapi életre a helyi kerékpáros közlekedés körülményeinek javításával. Hiszen számunkra, akik az Alföldön élünk a mindennapi életvitelünk fontos része, hogy kerékpárral járunk – ismertette az országgyűlési képviselő.

Herczeg Tamás rámutatott, a kerékpárút átadása, a beruházás befejezése egy állomása annak a folyamatnak, ami jó néhány évvel ezelőtt kezdődött el és a távoli jövőben is folytatódni fog. Hiszen, ahogy fogalmazott, a Wenckheim-kastély turisztikai szempontból még rengeteg lehetőséget tartogat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában