Mályvavirág Alapítvány

2023.01.24. 18:30

A méhnyakrák megelőzhető – figyelmeztet Novák Katalin videójában

A békéscsabai származású Tóth Ilona által megálmodott Mályvavirág Alapítvány munkáját mutatják be Novák Katalin köztársasági elnök: Sámlis történetek című videójában. A videóval a méhnyakrákszűrés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Beol.hu

Novák Katalin

Fotó: MTI

A méhnyakrák egy áldozatának özvegyével beszélgetett a betegségről és annak végzetes kimeneteléről Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-videójában Sámlis történetek címmel – írja a Magyar Nemzet. A férfi elmesélte Novák Katalinnak, milyen tünetei voltak a betegségnek, mely kezelések tűntek eleinte sikeresnek, majd hogyan tért vissza a kór, és került a kisgyermekes édesanya olyan állapotba, ahonnan már nem volt visszaút. A videóból kiderül az is, hogy a férfi a tragédia hatására bekapcsolódott a nőgyógyászati daganattal érintetteket segítő Mályvavirág Alapítvány munkájába, mert nem szeretné, ha más gyerekek elveszítenék az édesanyjukat. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nők menjenek el a szűrővizsgálatokra és oltassák be lánygyerekeiket is. „Senki ne adja fel!” – mondta, majd hozzátette: a férjek feladata teljes erőbedobással feleségük mellett állni.

Tóth Ilona, az alapítvány kétgyermekes elnöke is elmesélte történetét, melynek tanulsága az, hogy rendszeresen kell szűrővizsgálatra járni, ő ugyanis ennek köszönheti az életét. Hangsúlyozta, mennyire létfontosságú a megelőző oltás és a szűrésre járás. Elmesélte, hogy az alapítvány létrejöttét is az ő gyógyulása inspirálta mintegy tíz évvel ezelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában