Emlékezetes cikkem

2023.01.02. 18:58

A díszpolgár ápolja a díszpolgár emlékét Csorváson

Újságíróként, fotósként rengeteg helyre eljutnak kollégáink egy-egy esztendőben, számos emberrel, emberi sorssal találkoznak. Sorozatunkban egy-egy munkatársunk eleveníti fel, hogy a 2022-ben megírt cikkei vagy elkészített fotói közül melyik érintette meg őt a legjobban. Most Gajdács Pál ír arról, hogy van abban valami különleges, amikor egy díszpolgár egy, a település korábbi jeles személyiségének – aki szintén díszpolgári címet kapott korábban – emlékét ápolja.

G. P.

Dohányos András a szoborral /Fotó: Gajdács Pál/

Dohányos András, Csorvás korábbi alpolgármestere és egyetlen élő díszpolgára a közelmúltban jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a kisvárosba kerüljön gróf Wenckheim Sándor földbirtokos embernagyságú gipszszobra, amely annak egykori visegrádi otthonából került a visegrádi múzeumba.

A szobor az egykori Arany János utcai általános iskola egyik termében került elhelyezésre és neves személyiségek – Dr. Hazai Sternschuss János, dr. Daimel Sándor, gróf Apponyi Albert, gróf Wenckheim Sándor, Gulyás Mihály, P. Szőke János, Zalai György, dr. Fehér Dezső, dr. Molnár András és Szilágyi Menyhért – társaságába.

Ők a falra felfüggesztett képekről „figyelik”, amint társuk, a gróf szobrának kalandos Csorvásra kerülésének történetét meséli a helyi értékmentő díszpolgár, Dohányos András.

Hogy Nyemcsok Lászlónak melyik volt a legemlékezetesebb tavalyi cikke, arról ITT írtunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában