Helyi közélet

2023.01.20. 12:02

A Békési Kisgazdakör programján arra is figyeltek, átadják a tradíciókat, a fontos értékeket

Békés Hagyományőrző disznótort tartott pénteken a Békési Kisgazdakör a szervezet székházában. Tarkovács István elnök elmondta, mint minden alkalommal, idén is olyan sertést vágtak le, amelyet tradicionális módon tartanak, a 170 kilós disznót Lipcsei Gábor tagtársuktól vásárolták, akinek munkája garancia.

P. G.

Kell egy csapat. A hagyományőrzés jegyében telt a disznótor Fotó: Für Henrik

– Fontos célkitűzésünk, hogy a hagyományápolás- és őrzés terén azokat a régi szokásokat felelevenítsük, amelyek lassan eltűnőben vannak – emelte ki Tarkovács István, majd hozzátette, ahogy az egész országban, úgy a városban is kevés helyen tartanak már tradicionális disznóvágásokat.
– Ezért szükségesnek tartjuk, hogy a megfelelő módon tartott sertésből kolbászt készítsünk. Ennek során természetesen betartjuk az évszázados szabályokat. Kiváló alapanyagot használunk fel, figyelve arra, hogy se túl száraz, se túl zsíros ne legyen hús – fogalmazott. Szólt arról, hogy emellett minőségi házi fűszereket használnak, amit a gazdaköri tagok biztosítanak. A töltésre, majd a füstölésre és a tárolása ugyancsak gondosan ügyelnek. Utóbbi például jól szellőző, hűvös vályoghelyiségben történik.

Reggelire sült hagymás vér és resztelt máj került az asztalokra, délután pedig toros káposzta készült. Szombaton este hagyományos gazdaköri disznótoros vacsorát szerveznek, orjalevessel, sült kolbásszal, sült hurkával, illetve tört krumplival.

Tarkovács István hangsúlyozta, a hagyományátadást ugyancsak nagyon fontos feladatnak tekintik. Ennek az elképzelésnek a jegyében a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium négy diákja is részt vett Együd Imre gyakorlatioktatás-vezető koordinálása mellett a disznótorban.

– Ezt több szempontból is fontos – mondta az elnök. – Egyrészt, tagságunk többsége nem fiatal, így jól jöhet a segítség. Másrészt, a diákok tapasztalatokat, ismereteket szerezhetnek.

Szólt arról, hogy a Korona utcai óvodával is régi jó kapcsolatot ápolnak, az intézmény húszfős csoportja számára is szerveztek megvendégelést. Farsangi játékok, Hégely László citerajátéka és közös éneklés is színesítette a program ezen részén a palettát.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában