Téli útviszonyok

2022.12.10. 16:06

Vasárnap esti hóesésre figyelmeztet Békéscsaba térségében a közút – videóval

Az időjárási előrejelzések alapján a 2022-23-as téli szezon első országos havazására kerülhet sor a hétvégén – figyelmeztet a Magyar Közút. A legtöbb, akár 10-15 cm friss hó az Alpokalján, a Bakonyban és az Északi-középhegység magasabb pontjain hullhat, de vasárnap este az Ózd-Békéscsaba vonal mentén kialakuló intenzívebb hózáporokból szintén hullhat 1-5 cm friss hó.

Vasárnap este már elképzelhető, hogy Csabán is ilyen időben autózunk

Fotó: Bencsik Ádám

A Magyar Közút szakemberei minden rendelkezésükre álló eszközt és szakembert bevetnek majd a következő napokban, ahol lehet, ott előszórási, preventív sószórási munkákat is végeznek – írják közleményükben. Ugyanakkor a folyamatos munkavégzésük mellett az intenzív havazás mellett időszakosan téli útviszonyokra is fel kell készülnie az autósoknak. A közútkezelő ezért arra kér mindenkit, hogy a következő napokban még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és csak a téli közlekedésre alkalmas járművekkel induljanak el.

A Magyar Közút nemrégiben nagyon részletesen és mindenki számára könnyen emészthető módon mutatta be egy rendhagyó videójában, mi, hogyan történik általánosságban az országos utakon a téli üzemeltetés idején.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján vasárnap este az Ózd-Békéscsaba vonal mentén kialakuló intenzívebb hózáporokból is hullhat 1-5 centiméter friss hó.

A Magyar Közút szakemberei a hófúvásban várhatóan érintett megyékben már pénteken előkészítettek valamennyi hómarót és még a havazás előtt megelőzésképpen síkosságmentesítő anyagokat is kijuttatnak az országos utakra, hogy megakadályozzák a friss hó azonnali letapadását a burkolatra. Ezt nehezítheti, hogy gyakorlatilag mindenhol intenzív esőzésből vált majd át havazásba az időjárás, így az előzetesen kijuttatott anyagokat lemoshatja az eső.

Amennyiben elkezdődik a hóesés, szükséges esetekben a síkosságmentesítési munkákon kívül a hóeltakarítási munkákat is ütemezetten elvégzik az országos közutakon (a belterületi utak többsége önkormányzati kezelésben van, az autópályák döntő többségét pedig koncessziós társaságok üzemeltetik). A munkagépek minden esetben egy előzetes ütemterv és sorrend szerint avatkoznak be: mind az előszórási, mind az aktív védekezési munkákat első körben a főutakon, forgalmasabb mellékutakon, majd az alacsonyabb forgalmú útszakaszokon, bekötőutakon végzik el. A munkagépek 80 mérnökségi telephelyről indulnak el a 31 ezer kilométeres közúthálózatra és a több mint 3000 településen átvezető szakaszokra, így egy-egy munkagép teljes fordulóköre a beavatkozás jellegétől, az időjárási és forgalmi helyzettől, valamint a terepviszonyoktól függően 2-4 órát is igénybe vehet.

A szakemberek a közlekedők együttműködését is kérik: vezessenek lassabban, óvatosan, az évszaknak megfelelően, csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, a nehéz tehergépjárművekkel közlekedők pedig ha tehetik, várják meg az intenzívebb havazás végét, mert ha egy hegyvidéki szakaszon, akárcsak latyakos úton is megtorpannak és nem tudnak továbbhaladni, a mögöttük feltorlódott forgalomban kell várakoznia a közutas munkagépeknek is.

A közlekedőknek érdemes utazás előtt tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában