Rendszeres karbantartás

2022.12.28. 21:13

Vállalkozásokat kérdeztek laptophasználati szokásaikól

A laptopok nélkülönözhetetlen munkaeszközök, velük a világ bármely pontjáról elvégezhetjük a munkánkat. Több mint 1000 fő részvételével végeztek kutatást a hazai kis- és középvállalkozások laptophasználati szokásairól.

Beol.hu

Forrás: Shutterstock

A teol.hu írása szerint, több mint 1000 fő részvételével végeztek kutatást a hazai kis- és középvállalkozások laptophasználati szokásairól. Ezek a nélkülözhetetlen munkaeszközök pedig jelentős kiadásokat jelenthetnek a cégeknek, amiken egy kis odafigyeléssel és rendszeres karbantartással látványos összegeket lehetne spórolni. A Laptophardware.hu a hazai kis- és középvállalkozások laptophasználati szokásairól készített felmérést.

A válaszadó cégek háromnegyede válaszolta azt, hogy évente 1 millió forintnál kevesebbet költ laptopokra, azonban a felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók negyede esetenként akár 10 millió forintot is rááldozhat új eszközök beszerzésére vagy éppen szervizelésére. Mindössze 17% cseréli le a céges laptopokat egy-két évente, a többiek jellemzően három-öt évente vásárolnak új számítógépeket. 

„Azt szoktuk mondani, hogy egy korszerű laptop külső-belső tisztításával minden egyes alkalommal egy évvel meg tudjuk hosszabbítani a laptop élettartamát. A technológiai fejlődés miatt ezt nyolc-tíz éves korig javasoljuk, felette már mi sem szívesen vállalunk készüléket, mert akkor már annyira elöregszik a sok hőhatástól, hogy elfáradnak benne az alkatrészek, a műanyag elemek elrepedhetnek, eltörhetnek. De addig nyugodt szívvel lehet őket használni, tehát érdemes karbantartani” – hangsúlyozta a Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője.

Fontos lenne a rendszeres karbantartás, mégis sokan hanyagolják. Mindössze a válaszadók fele nyilatkozott arról, hogy abban az esetben is elviszik évente a laptopokat szervizbe, amennyiben nem érkezik rájuk panasz vagy nincsen velük nagyobb probléma. A résztvevők másik fele csak abban az esetben keresi fel a szakembereket, amikor már valamilyen érezhető probléma van. Ez ugyan azzal a következménnyel jár, hogy nem kell sokat költeni a szervizelésre, azonban súlyos terhet róhat a cégek költségvetésére, amikor újonnan kell beszerezni több készüléket. 

„Az már a legtöbb ember számára természetes, hogy eljár rendszeresen szűrővizsgálatokra, vagy elviszi az autóját szerelőhöz, hogy megelőzze a nagyobb bajt. Pontosan ezt kellene tenni a laptopokkal is, ugyanis sokat lehet rajta spórolni, és az élettartamát is hosszabbá tenni. A cégek is felelősséggel tartoznak azért, hogy munkavállalóik számára olyan eszközöket biztosítsanak, amelyek hosszú ideig kifogástalanul működnek” – hívta fel a figyelmet a szakértő. 

A válaszadók negyede egyébként arra hivatkozva hanyagolja a szervizek felkeresését, mert a munkavégzés során nem tudják napokig nélkülözni az eszközeiket. Erre remek megoldás lehet, ha a nyári vagy a téli szabadság során adják le a cégek a laptopokat karbantartásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában