Városi közgyűlés

2022.12.19. 10:25

Tovább tárgyalnak a bezárt csabai posták újranyitásáról

Mintegy 130 millió forintba kerülne az önkormányzatnak az, hogy újra kinyissák azt a hat postát, amelyek működését november közepe óta ideiglenesen szünetelteti a Magyar Posta Zrt. – derült ki a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén. A cég a városnak írt levelében jelezte, hogy nyitottak a bezárt posták újranyitására, azonban ez csak akkor lehetséges, ha az önkormányzat mindezt szolgáltatásként igénybe veszi és megfizeti a szükséges költséget.

L. B.

Fontosnak tartják a helyben való ügyintézés lehetőségét. Fotó: MW

November 12-étől szünetelteti a cég a jaminai, a Lencsési és a Kazinczy-lakótelepi, a vasútállomáson lévő, valamint a mezőmegyeri és a gerlai posta működését, így a korábbi kilencből három békéscsabai posta maradt meg: a központi, illetve a Tescóban és a Csaba Centerben lévő.

Szarvas Péter polgármester sajtótájékoztatón elmondta, hogy tárgyalt az újranyitásokról a Magyar Posta Zrt. vezetésével, hogy a bezárásokkal méltánytalan helyzetbe hozták a békéscsabaiakat, és hogy városrészek maradtak ennek következtében postai szolgáltatás nélkül. Azt kérte, hogy minél magasabb szinten állítsák vissza a szolgáltatásokat.

Hozzátette: a cég ajánlata azonban arról szólt, hogy az eddigi nulla helyett ezért 130 millió forintot kellene fizetnie az önkormányzatnak, amelyre nincs lehetősége a mostani energiaárak mellett. Kiemelte: nem az szerepelt a zrt. ajánlatában, hogy a megnőtt energiaárak miatt felmerülő plusz költségek bizonyos részét át kell vállalnia a városnak, hanem az, hogy a posták működési költségeinek komoly hányadát kellene megfizetnie az önkormányzatnak.

Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy további tárgyalásokat folytatnak a Magyar Posta Zrt. vezetésével, hogy megoldást találhassanak. Úgy véli, a városrészekben lehetne keresni olyan vállalkozókat, akik szerződéses partnerként nyújthatnának postai szolgáltatásokat – mint ahogy arra van is példa –, hiszen a jaminai és a két lakótelepi postán napi 300-400 tranzakció zajlott.

A Fidesz-frakció nevében Hanó Miklós alpolgármester szintén sajtótájékoztatón azt mondta, hogy további tárgyalások lesznek a bezárt posták ügyében, mivel fontos a helyben való ügyintézés lehetősége Mezőmegyeren, Gerlán, Jaminában és a Lencsési lakótelepen is. Opauszki Zoltán tanácsnok szerint sem várható el mindenkitől, hogy beutazzon a belvárosba a posta miatt. Úgy véli, az az ajánlat, amelyet a zrt. tett az újranyitások érdekében a városnak, nem elfogadható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában