Hálaadó istentisztelet

2022.12.11. 18:10

Száztíz esztendeje áll a békéscsabai református templom – galériával

1912-ben, éppen 110 esztendeje templomot építettek az alig pár évvel korábban önálló gyülekezetet alapító békéscsabai reformátusok. A 280 személy befogadására alkalmas, 36 méteres tornyával a Deák utcában magasodó Isten házában vasárnap a jubileum kapcsán hálaadó istentisztelet zajlott, melyen az igehirdetés szolgálatát dr. Fekete Károly püspök végezte.

Sz. K.

Dr. Fekete Károly püspök végezte az igehirdetés szolgálatát a hálaadó istentiszteleten

Fotó: A szerző felvételei

A Tiszántúli Református Egyházkerület 416 gyülekezete nevében köszöntelek benneteket és kívánom, hogy ez a derűs, hívogató terű templom még sok évszázadon keresztül legyen a csabai hívek otthona. Isten legyen őriző pásztorotok – mondta az ünnepi hálaadó istentisztelet során dr. Fekete Károly. Igehirdetésében a püspök példaként állította a mai hívek elé azoknak a csabai református ősöknek a hitét, reménységét, nehézségek és kihívások közepette is megtartott tettrekészségét, amely alapja volt eme Isten háza megépítésének.

A templom építésének körülményeit dr. Tóth János, a Békéscsabai Református Egyházközség főgondnoka ismertette annak a kiadványnak a hiteles adatait felelevenítve, amely 1994-ben Cs. Szabó István okleveles etnográfus, tiszteletbeli presbiter tollából A Békéscsabai Református Egyház története címmel jelent meg. Az önálló anyagyülekezetté 1907-ben vált közösségben hamar megfogalmazták a saját templom építésének gondolatát, főleg miután 1908-ban az első lelkész, Koppányi Gyula szolgálatba állt. A templom és a lelkészlak építésére a város adományozta a telket, továbbá a villanyvilágítást is ők fedezték, valamint több más felekezet sietett a fiatal egyház segítségére, köztük az izraeliták is. A templom elkészüléséig az evangélikusok gimnáziumuk egyik helyiségét biztosították istentiszteleti célokra. 

Marti Miklós Nándor, a gyülekezet lelkipásztora helyezte el a koszorút id. Koppányi Gyula templomkertben álló szobránál

A templomépítés jelentős anyagi terhéből sokat vállalt Bogár Dániel és hitvese, Povázsay Mária. 50 ezer koronával ők voltak a legnagyobb adományozók. Amikor az építéshez szükséges összeg összegyűlt, Wagner József helybéli építőmester költségvetést készített, a kivitelezést pályázat útján Zámecsnik Sándor és Kázsmér András nyerte el. Szinte felfoghatatlan, hogy a 1912 tavaszán megkezdett munkákkal őszre már állott a négyszobás lelkészlakás, december elején pedig felszentelték a „neoromán stílusban csillagboltozattal” elkészített templomot, amelybe a Riegel Ottó cégnél megrendelt 11 manuálos orgonát is beépítették.

Az 1912. december 12-én tartott ünnepségen a templomszentelést Balthazár Dezső püspök végezte, Futó Zoltán egyházmegyei főgondok hirdette az igét, az alkalmat keresztelés és esketés is színesítette. A hatalmas érdeklődést jelzi, hogy a templom falain kívül rekedt híveknek a szabad ég alatt prédikált dr. Ferenczy Gyula debreceni akadémiai tanár. Hangversenyt is szerveztek a nap folyamán, végül a békéscsabai Nádor Szálló télikertjében nagy műsoros esély, majd táncmulatság zárta az eseményt.

A templomépítésért 110 év múltán hálát adó istentisztelet után a megjelent hívek körében az első gyülekezeti lelkész, az 1908-tól 36 éven át Békéscsabán szolgáló id. Koppányi Gyula templomkertben álló szobrát koszorúzták meg. A rövid megemlékezés után a koszorút Marti Miklós Nándor, a gyülekezet lelkipásztora helyezte el. Végül az esemény szeretetvendégséggel ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában