Ünnepvárás

2022.12.05. 19:58

Reggelente angyalposta érkezik a csabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda gyermekeihez – videóval

Az ünnepvárás jegyében telnek a mindennapok a megye óvodáiban; szebbnél szebb hagyományok elevenednek meg a falak között. A gyerekek lelkét áthatja a várakozás és a készülődés izgalma a békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvodában is.

Nagy Szilvia; [email protected]

Fotók: Lehoczky Péter

Pribelszki Péterné intézményvezető elmondta, hagyományőrző óvoda lévén, a Kölcseyben a karácsonyi ünnepkör a legfontosabb, a legmeghittebb. Kézműves délután keretében készültek el a csoportok adventi koszorúi, a csoportszobákba, a folyosóra és az udvarra is kihelyezték már a karácsony jelképeit, a mécseseket, kis angyalkákat, díszeket.

– Környezetünk „felöltöztetésével” december elejétől az ünnepekre hangolódunk. Különleges angyalposta jár nálunk; mindennap egy kisgyermek kap személyes üzenetet és aranydiót egészen karácsonyig. Az ovisaink is „írtak” levelet: rajzoltak, kívánságaikat ecsetelték a Télapónak. December 6-án reggel a szüleikkel együtt teszik a kiscsizmáikat az ablakokba. 

– Minden évben izgatottan várják a csengőszót, énekekkel, versekkel köszöntik a Mikulást. Mi, óvodapedagógusok pedig mesejátékkal kedveskedünk a gyerekeknek, amiből évről évre vidám, interaktív játék kerekedik – részletezte Pribelszki Péterné, hozzátéve, előfordult már, hogy együtt keresték meg a Nagyszakállú elveszített kesztyűjét. Hangsúlyozta, negyedik éve hagyomány az adventi kézműves vásár, amikor a szülők és a pedagógusok az általuk készített portékákat árulják az óvodaudvaron. A bevétel a gyerekeket illeti.

Az ovisok rajzolva üzentek a Télapónak.

– December 13-án felelevenítjük a Luca-naphoz kötődő népszokásokat, a nagyközépsősök rövid történettel jelenítik meg a lucázást. Ültetünk lucabúzát is, ami aztán az otthonokban érlelődik. December 15-én, a nemzetiségek napján  a szlovák önkormányzat támogatásával haluskát gyúrunk – részletezte az intézményvezető.

Hozzátette, az élménydús napok mindig gyorsan peregnek, hamar elérkezik a készülődés fénypontja, az óvodai karácsony, melyre mézeskalácsot készítenek gyerekek.

– Mindannyian ünneplőbe öltözünk, a nagycsoportosok előadják a Betlehemi történetet; évről évre örömmel hozzák el a kisebbeknek Jézus születésének csodáját. A csoportok adventi koszorúin meggyújtjuk a negyedik gyertyát, és ilyenkor meg is ajándékozzuk az óvodásainkat – sorolta Pribelszki Péterné, hozzátéve, délután közös, családi karácsonyt tartanak, ami már húsz éve hagyomány. 

Rajzok, egyedi kézműves ajándékok készülnek az aprócska kezek között.

– A gyerekek versekkel, énekszóval, harangjátékkal készülnek, a nagy adventi koszorún együtt gyújtjuk meg a negyedik gyertyát. Az édesapák forralt bort készítenek, az óvodapedagógusok meleg teát, virslit, kiflit kínálnak. A legfontosabb, hogy meghitt együttlétben töltjük az időt. Ha Holle anyó is megrázza a dunnáját, előkerülhetnek a szánkók  – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában