Békés megye

2022.12.04. 12:58

Nem mindegy, hogy télen mivel etetjük a madarakat

Kezdődik a 133. országos énekesmadár-etetési szezon, amely november második felétől márciusig tart – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Magyar Távirati Irodával.

Forrás: Shutterstock

Közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy a hazánkban maradó és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői emberi segítség nélkül is képesek átvészelni a telet. Azért nem vonulnak el, illetve azért vándorolnak, kóborolnak hozzánk, mert itt ősszel és télen is megfelelő táplálékot találnak. Ha pedig az időjárási szélsőségek (elsősorban a hólepel) vagy a természetes táplálékbázisok kiürülése miatt ez a helyzet megváltozik, a madarak területet váltanak, gond nélkül továbbrepülnek. A madarakat tehát – a közvélekedéssel ellentétben – nem azért etetik ilyenkor, hogy azok életben maradjanak, a cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése.

Ugyanakkor az MME arra is felhívja az emberek figyelmét, hogy a vízimadarakat ne etessék, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

A közlemény szerint az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a hidegebb időben megszokottnak.

Az énekesmadaraknak téli eleségként adható napraforgó, alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva), bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal), állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó). Ezek valamelyike már önmagában is elegendő lehet. Fontos az ivó- és fürdővíz kihelyezése, valamint a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere.

Bármi mással kísérletezni felesleges és a madarakra nézve kockázatos lehet – hangsúlyozza a madártani egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában