Engedélyeztetési tervek

2022.12.06. 06:30

Napirenden marad a vasútállomás ügye Gyulán

Nem került le napirendről a gyulai vasútállomás felújítása, a beruházás elkezdését az építőiparban is jelentkező infláció akasztotta meg. Eközben az önkormányzat elkészítette a terveket a létesítmény környezetének szebbé tételére is, amelyek jelenleg engedélyeztetés alatt állnak.

Papp Gábor

Fotók: Bencsik Ádám

– Városunk lakosságát már sok éve foglalkoztatja a vasútállomás és a létesítmény környezetének felújítása, illetve rendbe tétele – fogalmazott a gyulai képviselő-testület legutóbbi ülésén elmondott interpellációjában Kiss Szabolcs. Az önkormányzati képviselő kifejtette, több is alkalommal is történtek egyeztetések a kérdésben, de egyelőre nem sok változás történt. Felelevenítette, korábban hivatalos értesítést kaptak arról, hogy idén nyáron a fejlesztések elkezdődhetnek, ez azonban nem történt meg. 

Kiss Szabolcs hangsúlyozta, a felújítás kívül esik az önkormányzat hatáskörén, a MÁV az illetékes, de minden lehetséges módon felszínen kell tartani a rekonstrukció ügyét, hiszen – vélekedett – a város jelenéhez nem méltó környezet fogadja a látogatókat a vasútállomáson. A képviselő rákérdezett arra, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter közelmúltbeli gyulai látogatása során sikerült-e egyeztetni a szaktárca vezetőjével a kérdésről.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, egyeztettek a kérdésben Lázár Jánossal, ami annál is inkább fontos volt, mert decembertől nemcsak az építési, hanem a közlekedési ügyek, így a MÁV-val kapcsolatos kérdések is a Lázár János által irányított minisztériumhoz tartoznak. 

Hozzátette, már szeptemberben is felvette a kapcsolatot az illetékesekkel az ügyben, és személyesen is tárgyalt a vasútállomással kapcsolatban. A polgármester szólt arról, hogy az egyeztetések 2015-ben kezdődtek a MÁV illetékes vezetőivel. A vasúttársaság korábban egy csekélyebb mértékű felújítást tervezett, amelynek részeként cserélték volna a burkolatokat és a nyílászárókat a közösség által használt terekben. 

A beruházás következtében, egy szép tér, körforgalom, szabályos gyalogátkelőhelyek, parkolók, buszmegállók, taxiposztok és zöld felületek jönnek létre a vasútállomásnál.

– Gyula városának meggyőződése szerint ugyanakkor ennél nagyobb szabású beruházásra van szükség. Az egyeztetések eredményeként először tanulmányterv készült, amiben meghatározták a célokat, megszülettek a vázlattervek, majd a konkrét fejlesztési programot állították össze. 

Fő célkitűzésként a felvételi épület eredeti, monarchia-korabeli helyreállítását, az eredeti tetőforma visszaállítását, a különböző szervetlen hozzáépítések bontását és a vágánytéri utasforgalmi területek minél átfogóbb korszerűsítését, akadálymentesítését jelölték meg azzal, hogy sem alul-, sem felüljáró nem létesül. 2018-ban elbontották a főépülethez toldott resti épületrészt, amivel egyidejűleg a biztosító berendezés elhelyezésére szolgáló épületet felújították. 

2020-ban elkészültek az engedélyes és a kivitelei tervek is, majd azok alapján a beruházás költségvetése. Az önkormányzat 2020 novemberében kapott arról írásbeli tájékoztatást, hogy a gyulai vasútállomás felújítására előirányzott összegek a MÁV Zrt. 2021-es és 2022-es üzleti tervében szerepelnek majd 500 millió, illetve 150 millió forintos, vagyis összesen 650 millió forintos összegben.  

2022 elején írásban tájékoztatást kapott a város arról, hogy a cég rendelkezik a megfelelő forrásokkal, így a felvételi épület felújítása még idén megkezdődik, a munkaterület átadását 2022 nyarára tervezték.

– Ez azonban sajnálatos módon nem kezdődött el, Oroszország megtámadta Ukrajnát, Brüsszelben elhibázott szankciókkal reagáltak, az építőipart is komoly infláció jellemzi. A MÁV ezek folyományaként arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a legolcsóbb ajánlat is lényegesen meghaladja a rendelkezésre álló forrásokat – emelte ki. – Így áll az ügy, és jelenlegi helyzetben pluszforrás biztosítására nincsen lehetőség.

Dr. Görgényi Ernő biztatónak nevezte, hogy a programot nem törölték, a MÁV nem mondott le a beruházásról. A polgármester elmondta, közelmúltbeli gyulai látogatása során Lázár János megerősítette, elkötelezett abban, hogy amint a források rendelkezésre állnak, megtörténhet a gyulai vasútállomás felújítása. 

A tervek már engedélyeztetés alatt állnak

Dr. Görgényi Ernő szólt arról, hogy az önkormányzat mindezzel párhuzamosan, kormányzati források segítségével, 27 millió forintból lefolytatta a vasútállomás előtti tér tervezését. A tervek jelenleg engedélyezés alatt állnak.

– Ha megvalósul a beruházás, egy nagyon szép tér, körforgalom, szabályos gyalogátkelőhelyek, parkolók, buszmegállók, taxiposztok és zöld felületek jönnek létre, amelyek méltóak lesznek a város építészeti színvonalához – fogalmazott a polgármester. Hangsúlyozta, mindent megtesznek, hogy a beruházások megvalósuljanak.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában