Iparkamara

2022.12.09. 06:30

Mestereket avattak és köszöntöttek Orosházán

A Békés Megyei Iparkamara idei mesteravató ünnepségét Orosházán, a Petőfi művelődési központban rendezte meg csütörtökön este. Immár hagyomány, hogy ilyenkor a legújabb mesterek avatásán kívül a bronz-, ezüst- és aranykoszorút is átadják azoknak a mestereknek, akik legalább 10, 20 vagy 30 éve dolgoznak szakmájukban.

Csete Ilona [email protected]

A díjakat Bődi János alelnök, Hatos Istvánné, a szakképzési bizottság elnöke és Vozár Márton alelnök adta át /Fotók: Für Henrik/

A Békés Megyei Iparkamara általános alelnöke, Bődi János köszöntötte a megjelenteket, s emlékeztette a jelenlévőket, hogy a kamara fontos feladatának tekinti a szakképzési lehetőségek megismertetését, a szakemberek továbbképzését, a nemzetgazdaság érdekeit szolgáló szakemberutánpótlás biztosítását.

– Ezeken a kereteken belül kiemelten kezeljük a mesterképzést. Csütörtökön 10 szakma képviselője, 49 sikeresen vizsgázott mester viheti el ünnepélyes keretek között mesterlevelét. Mester az, aki kiemelkedik valamiben a többiek közül és ezt a társadalom is elismeri. Minden tisztelet azoké, akik képezik magukat. 

A kamara fontos feladatának tekinti a szakképzési lehetőségek megismertetését.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mesterképzés és mestervizsga szabályzata lehetőséget ad kamaránknak, hogy a hosszú időn át, magas színvonalon végzett erkölcsi és szakmai példamutatás terén kimagasló teljesítményt nyújtó mesterek munkája elismeréseként arany-, ezüst- és bronzkoszorús mestercímet adományozzunk – mondta az alelnök és ennek a díjazásnak a feltételeit is ismertette.

– A mesterek törekvő emberek, azt üzenik környezetüknek, hogy van hitük a jövőben. Nagy szükség van erre a hitre, a jól képzett szakemberekre. Arra biztatom a mesterembereket, vegyék magukat körbe tevékeny fiatalokkal és adják tovább tudásukat – fogalmazta meg ajánlását Bődi János.

A díjazott mesterek hatalmas energiát fordítottak az utánpótlás kinevelésére, oktatására.

Dávid Zoltán polgármester házigazdaként szólt az ünneplőkhöz.

– Az önök hozzáállása példaértékű. Mindannyian készek és képesek voltak a tanulásra. Amikor az ember szakmát választ, fontos érv a biztos megélhetés, de fontos az adott foglalkozás szeretete is. Mert sikeres csak akkor lehet az ember, ha a munkáját megbecsüli és boldog csak akkor, ha szereti is azt, amit nap nap után csinál. Egy jó szakma biztos alapokat jelent, amire egy életet lehet építeni – mondta, s szólt a szakképzés hazai helyzetéről, a duális képzésről, az ösztöndíjrendszer jelentőségéről.

Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője azt emelte ki, a mai világban minden szakma rengeteget fejlődik. A foglalkoztatáspolitika stratégiai feladata a minőségi szakképzés, az erre épülő, a mesterképzésben vizsgát szerzők életpályatámogatása, elhelyezkedésükben, vállalkozásuk elindításában való sikeres közreműködés. 

– Kormányhivatalunk is rengeteget tesz a jó szakemberek megtartásáért, hiszen Békés megye is tartogat számtalan lehetőséget a vállalkozásoknak, a munkavállalóknak.

Ezután a bronz-, ezüst- és aranykoszorús mestereknek adták át a díjakat. Ők azok, akik egész életüket tisztességgel szakmájuknak szentelték, szentelik és hatalmas energiát fordítottak az utánpótlás kinevelésére, oktatására.  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara eljárási rendje az említett feltételek mellett legalább 10, 20, 30 éves tevőlegességet ír elő az egyes mestercímek adományozásához. A kamara felkutatta a lehető legtöbb jelöltet, és bizottságot állított fel a döntés meghozatalához. 

A mesterek csütörtökön este kitüntető jelvényt kaptak, amely Szabó Géza és Szabó Tamás ötvösművészek terve alapján készült, továbbá Deák Gábor grafikusművész tervei alapján készített oklevelet vehettek át és egy emlékplakettet.

A díjakat Bődi János alelnök, Hatos Istvánné, a szakképzési bizottság elnöke és Vozár Márton alelnök adta át.

A bronz-, ezüst- és aranykoszorús mestereknek adták át a díjakat.

A mestercím a szakmák diplomája

Az orosházi ünnepségen 49 mesterlevelet vehettek át a tíz szakmában (autószerelő, autóvillamossági szerelő, karosszérialakatos, kézápoló és körömkozmetikus, speciális lábápoló, fodrász, festő-mázoló, kőműves, burkoló és villanyszerelő) vizsgázott szakemberek. A tízből hét képzés az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg a kamara szervezésében. A mestervizsgákra nem csak Békés megyéből érkeztek, hanem Budapestről, sőt a Dunántúlról is. Mindenki másért szerette volna az oklevelet megszerezni: többen tanítani szeretnének, van, aki az ismereteit bővítette, másnak a vállalkozásához kellett. Megint más szakmai rangra vágyott, hiszen a mestercím a szakmák diplomája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában