Vidékfejlesztés

2022.12.16. 18:40

Lázár János: az élelmiszer lesz a 21. század kőolaja

Az élelmiszer lesz a 21. század kőolaja. Ebbe különösen sokat kell invesztálnunk itt, a Dél-Alföldön, Szegeden, Szentesen, Békéscsabán vagy épp Szarvason – nyilatkozta a Délmagyarországnak adott interjújában Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Lázár János: „Fontos cél a nemzeti élelmiszeripar fejlesztése és a vidéken élő lakosság fölzárkóztatása” Fotós: Karnok Csaba/Délmagyarország

Lázár János az interjúban arról is beszélt, szorosan együtt dolgoznak Nagy István agrárminiszterrel, hiszen Mezőhegyes (ménesbirtok – a szerk.) felügyelete nála maradt.

– Az Európai Bizottsággal a közös agrárpolitikával kapcsolatban megkötöttük már a megállapodást. Körülbelül 5300 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrás befektetésére lesz lehetőség a következő években. Fontos cél a nemzeti élelmiszeripar fejlesztése és a vidéken élő lakosság fölzárkóztatása. Az élelmiszer lesz a 21. század kőolaja. Ebbe különösen sokat kell invesztálnunk itt, a Dél-Alföldön, Szegeden, Szentesen, Békéscsabán vagy épp Szarvason. A jó minőségű, megfizethető és persze a 21. századi trendeket is figyelembe vevő élelmiszereket elállító magyar élelmiszeripar megteremtése és versenyképessé tétele az egyik legfontosabb kormányzati célkitűzésünk – szögezte le Lázár János.

A tárcavezető arra a kérdésre is válaszolt, miszerint vannak olyan települések, amelyek a megemelkedett energiaszámlák miatt várhatóan nehéz helyzetbe kerülnek. Segít majd rajtuk a kormány?

– Vannak olyan kis önkormányzatok, amelyeknek nincsen semmilyen bevételük. Szerintem a 2000 fő alatti települések esetében a kormánynak automatikusan kompenzálnia kell majd valahogy, nem szabad hagyni, hogy ezek a települések csődbe menjenek és az ott élők fizessék meg egy olyan helyzet árát, amelyről nemhogy ők, de még a vezetőik sem tehetnek. A többi településnél meg kell vizsgálni, hogy mennyi a bevétel, mire használják föl, van-e tartalékuk – mondta Lázár János.

A beszélgetésben a miniszter a közlekedés fejlesztésére is kitért, megerősítette: a térség gazdasági potenciáljának minél jobb kiaknázása szempontjából kulcskérdés Debrecen elérhetősége, „bekötöttsége”, ezért a 47-es utat a városig négysávosítani kell. Ezt a programot még ebben a kormányzati ciklusban megkezdik, ami egyébként a dél-alföldieket is érinti, hiszen a beruházáscsomag része az algyői Tisza-híd négysávosítása is.

A teljes interjút ITT olvashatja el.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában