Békéscsaba

2022.12.14. 19:20

Kétegyházáról szóló filmet vetítettek le a megyei könyvtárban a román napon

A román nappal folytatódott szerdán a Békés Megyei Könyvtár nemzetiségi napok programsorozata. Az esemény megszervezésében az idén 40 éves „Ecranul Nostru” Román Szerkesztősége is közreműködött, amely az intézménnyel közösen invitálta az érdeklődőket a Zbor deasupra Chitighazului – Repülés Kétegyháza felett (2019) című film vetítésére.

V. E.

Lukoviczki Anna számára nagyon kedves település Kétegyháza. Fotós: Bencsik Ádám

Fotó: Bencsik Ádám

A vetítés előtt Lukoviczki Anna, a könyvtár igazgatóhelyettese köszöntötte a jelenlévőket, később pedig ő beszélgetett a film egyik készítőjével, dr. Bucin Mihaela-val, a Szegedi Egyetem Román Nemzetiségi Tanszékének vezetőjével, valamint Iova-Simon Eva-val, a szerkesztőség vezetőjével.

Lukoviczki Anna elárulta, számára nagyon kedves település Kétegyháza, hiszen néhány éve az Országos Könyvtári napok keretében kirándultak oda, és egy rendkívül szép román ortodox templomot látogattak meg, ami magával ragadta. Véleménye szerint mindenkinek érdemes ellátogatni Kétegyházára: a nagyközséget mutatja be az említett film is. Vetítésére pedig olyan vendégek érkeztek a könyvtárba, mint Juhász Tivadar, a megyei román önkormányzat elnöke, Tát Margit, Méhkerék polgármestere, valamint kétegyházi vendégek. A filmezés utáni beszélgetésen a szerkesztőség jubileumának kapcsán szó esett többek között a román nemzetiség Békés megyei aktualitásairól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában