Kardoskút

2022.12.27. 15:00

Kékes rétihéják telelnek a Lófogó-érnél

Bár a korábbihoz képest várhatóan kevesebb, de idén is telelnek kékes rétihéják a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A Lófogó-ér melletti, nádfedeles kilátóból jól megfigyelhetjük esti behúzásukat.

BMH

Vonulásuk csúcsa októberben van, a képen egy kékes rétihéja – tojó /Fotó: Palcsek István Szilárd/KMNP/

Mint a nemzeti park honlapján megosztották, a kékes rétihéja tőlünk északabbra költő faj. Elsősorban Oroszországban és Nyugat-Európa északi részein költ, de érdekes módon kicsit délebbre, a Kaukázus környékén, Grúziában és Közép-Ázsiában is fészkel. Hozzánk téli vendégként érkezik, szeptember legvégén jelennek meg első példányai. Vonulásuk csúcsa októberben van, s ha nem túl kemény a tél, akkor a legtöbben egész télen itt maradnak, csak áprilisban indulnak vissza az északi tájakra.

A kardoskúti Fehér-tó közelében, a Lófogó-érnél hosszú évek óta van egy stabil, tradicionális éjszakázóhelyük. Csoportosan éjszakáznak a gyékényes, zsombékos, sásos mocsarakban.

Idén az eddig megfigyelt legnagyobb mennyiség hét példány volt, de a korábbi években előfordult, hogy egyszerre 11 madarat is láttak. A Lófogó-ér melletti, szabadon látogatható kilátóból jól megfigyelhető, ahogyan napnyugtakor megérkeznek és körözgetnek a terület felett. Ilyenkor felmérik, hol lesz a legideálisabb éjszakázóhely, s ha kiválasztották, akkor hirtelen behuppannak oda. Napközben akár 20-40 kilométeres távolságra is elmennek táplálkozni, de alkonyatkor mindig visszatérnek.  

Az, hogy egy adott évben mennyi kékes rétihéja telel a térségben, alapvetően két dologtól függ: az időjárástól és a rendelkezésre álló táplálék (rágcsálók) mennyiségétől. Ha nagyon hideg van és vastag a hótakaró, amely alól nem tudják kikotorni a rágcsálókat, akkor délebbre húzódnak. Idén az átlagosnál kevesebb a mezei pocok a térségben, így valószínűleg kevesebb kékes rétihéja is telel majd át itt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában