Magyarok kenyere

2022.12.10. 09:55

Jó szívvel, önzetlenül adományoztak búzát Békésben is a gazdák

Míg 2011-ben tíz tonna búza­adománnyal indult a Magyarok kenyere program, idén már ezer tonna gyűlt össze – mondta el a minap Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Szomoron, a kezdeményezés adományozó ünnepségén. Csúcsot döntöttek a felajánlók megyénkben is, a hét gyűjtőpontra 39 tonna gabona érkezett be.

Nyemcsok László, [email protected]

Pataki Ferenc és Kozsuch Kornél

Győrffy Balázs elnök kitért arra, hogy több mint nyolcezren ajánlottak fel búzát, és jelentősen nőtt a pénzbeli adományok száma is, valamint bővült a természetbeni adományok száma és a termékköre.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a MAGOSZ-nak köszönhetően a határon túli magyarság is képviselteti magát a programban. Úgy fogalmazott: az elmúlt 12 esztendőben sikerült közös erővel átlépnünk a nemzetrészeinket elválasztó határokat, és újra tudtuk egyesíteni a magyarokat.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke szólt arról, hogy a gazdák nemcsak adventkor, hanem egész évben várakoznak, és örömmel tölti el őket a terméshez és az aratáshoz kapcsolódó ünnepek. A Kárpát-­medence gazdái most is megmutatták, hogy egy nemzet vagyunk, és összefogással tudjuk egymást segíteni.

Kozsuch Kornél, a NAK és a MAGOSZ Békés megyei elnöke kiemelte, rendkívüli aszállyal kellett szembesülniük a gazdálkodóknak, a termésük nagyságrendekkel alatta maradt a vártnál, de a rászorulók javára jó szívvel, önzet­lenül adományoztak gabonát.

– Idén különösen nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy támogató, adományozó, példamutató szándékkal számos Békés megyei közösségvezető, közösségépítő, közéleti személyiség állt a projekt mellé. Annak érdekében, hogy minél sikeresebb, nagyszerűbb eredmény szülessen, ezáltal még több rászoruló részesüljön adományban – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – A 39 tonna búzaadomány 401 felajánló révén jött össze Békésben.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője elmondta, paraszti családból származik, így már kicsi gyermekként megtanulta, hogy a búza, az abból őrölt liszt mekkora kincs az éléskamrában.

– A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjeként pedig tudom, hogy mennyire fontos az egész Kárpát-medence magyarságában gondolkodni, segíteni mindenkit a kultúrája, népművészete, hagyományai megőrzésében, továbbadásában – ecsetelte. – Azt is tudom, mit jelent adni és kapni. Én most adni tudtam, ezért is támogattam adományommal tiszta szívemből a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot. Közben annyi muníciót kapok az itteni és a külhoni magyaroktól is a népi munkáik, teljesítményeik által, hogy ezek is erősítik bennem nap mint nap az összetartozás élményét.

Pataki Ferenc két mázsa búzával járult hozzá a programhoz családi gazdaságuk nevében és a kondorosi Dolgozók Kft. ügyvezetőjeként.

– Minden évben adományozunk a nemes célra, és másokat is buzdítunk erre – hangsúlyozta – Az emberben jó érzést kelt, hogy legyen bármilyen is a termés, segíthet másoknak, másokon határon innen és túl. Örömteli, hogy ezt a programot a mai napig életben tartja, sőt, bővíti, szélesíti a MAGOSZ és az agrár­kamara.

Kozsuch Kornél kitért arra, jóleső érzéssel fogadták a Baranya megyei gazdák adományát. Öt tonna lisztet ajánlottak fel a program keretében megyénknek, az aszály itteni kártétele miatt. A lisztadomány zömét megyénkbeli, szociálisan rászorulókat támogató intézmények kapták, a többi határon túli szervezetekhez jutott el. 

„Soknak semmi sem lehetetlen”

Széchenyi István idézet volt a mottója a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem 2022. évi programjának: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.” Az idei adományozó ünnepséget Kondoroson tartották. Itt Horváth Vivien, a Magyarok kenyere projektvezetője hangsúlyozta, végig az volt az érzése a gazdák gondolkodásáról: „Ha nekem jutott valamennyi, hátha tudok ebből másnak is segíteni.”

Kozsuch Kornél kiemelte, a Magyarok kenyere program szimbolizálja a nemzet megmaradása érdekében tett erőfeszítéseket, az egymás iránt érzett szolidaritást. Eredményessége a magyar, földszerető emberekben rejlik, akik tudják, hogy sok ezer magyar gyermek betevő falatját is jelenti az adományuk. A mozgalom szellemisége, a közös munka kifejezi a Békés megyei össze­fogást is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában