Kövizig

2022.12.20. 06:44

Idén is megemlékeztek Bodoki Károlyról Gyulán

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) és a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagjai együtt tartottak megemlékezést a gyulai OTP Bank falán elhelyezett Bodoki Károly emléktáblánál.

P. G.

Elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseket gyújtottak

Forrás: Kövizig

Fotó: Jobbágy Zoltán

Az eseményt az emléktábla 2010-es avatása óta minden évben megtartják, apropója Bodoki Károly halálának évfordulója, a mérnök 1868. december 10-én hunyt el – számolt be az eseményről Facebook-oldalán a Kövizig.

A megjelentek számára Juhász András, a Bodoki Baráti kör vezetőségi tagja rövid áttekintést adott a Bodoki mérnökdinasztia munkásságáról. Felhívta a figyelmet egy különleges számegybeesésre, ebben az évben 154 éve annak, hogy Biharnagybajomban 54 éves korában, munkavégzés közben elhunyt Bodoki Károly. Az emléktábla közvetlen közelében van a Fehér-Körös régi medre, a mai Élővíz-csatorna. A folyó árvizei állandó veszélyt jelentettek a fejlődő városra nézve, ezért Bodoki Károly terve alapján, Gyulán és egyúttal – a szintén veszélyeztetett – Békés belterületén kívül ástak új medret a folyónak. Nem messze a helytől ma is áll, a Bodoki Mihály terve alapján – több mint 200 éve – épült Kapus-híd, amelynek fő tartóelemei azóta is változatlanul betöltik szerepüket.

Ezután Szabó János, a Kövizig igazgatója, és Juhász András helyezte el a tábla alatt az emlékezés koszorúit, majd mécseseket gyújtottak a Bodoki mérnök-dinasztia tagjainak emlékére. Az eseményen megjelent Bak Sándor, a Kövizig nyugalmazott igazgatója is.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában