Nemzetiségek napja

2022.12.16. 06:32

Haluskát készítettek a békéscsabai óvodások

A szlovák gasztronómiai tradíciókkal ismerkedtek a gyerekek csütörtökön a békéscsabai Kölcsey óvodában.

Nagy Szilvia

Fotók: Für Henrik

Pribelszki Péterné elmondta, Seres Aida óvodapedagógus közreműködésével egész évben nagy hangsúlyt fektetnek a szlovák nemzetiség nyelvének és kultúrájának megismertetésére, ápolására. 

– A Nemzetiségek napja alkalmából minden decemberben Haluska-napot is tartunk. A gyerekek a hagyományos, kézzel gyúrt, késsel vágott haluskatészta készítésének rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást, sőt, ők maguk is szorgoskodnak. 

A legörömtelibb természetesen a kóstolás, mindig népszerű a diós, a mákos, a brindzás haluska is – részletezte az intézményvezető. 

Hozzátette, idén alkalomhoz illő minimúzeumot is berendeztek az óvoda udvarán, Szvarnasz Alexandroszné intézményvezető-helyettes jóvoltából népviseletbe öltöztetett bábut, régi mákdarálót, mozsarat, zománcos fazekat, bögrét, szakajtót, abroszt, kiskötényt tekinthettek meg a gyerekek. 

A haluskakészítést teljes egészében a Békéscsaba szlovák önkormányzata támogatta; Kiszely András elnök kiemelte, szívügyük azon intézmények mellé állni, amelyek hűen őrzik és tovább is adják a hagyományokat. 

– A Kölcsey óvodában több évtizedes múltra tekint vissza a haluska készítése, amely a szlovákság – egész évben, de karácsonykor különösen – fontos étele. A Jaminai Szlovák Hagyományőrző Klub tagjaival – Lengyel Györgyné Jutkával, Hrabovszki Pálné Marikával, Hrabovszki Jánosné Erzsikével, Mészáros Péterné Margitkával, Nagy Zoltánné Erzsikével, valamint Tóth Mihály elnökhelyettessel – gyúrtak, nyújtottak, szeltek a gyerekek. Az asszonyok minden csoportnak megmutatták a jó haluska titkát, ami szlovák tradíció szerint Szentestén is az asztalra kerül – részletezte. 

Hozzáfűzte, december 24-én mindent étket az asztalra tesznek már a vacsorát megelőzően, ezzel őrizve a háziasszony nyugalmát, jelképezve a család megbonthatatlan egységét. 

A gazda felvágja a legszebb almát, amiből mindenkinek jut egy-egy cikkely, majd az egészség reményében a családtagok mézbe mártott fokhagymát fogyasztanak. Feltörnek egy-egy szem diót is, akié kevésbé egészséges, annak a következő évben jobban oda kell figyelnie magára. Az asztalra kolbásszal készített káposztaleves, töltött káposzta, sült kolbász, hurka, cigányka kerül, a sütemények helyén pedig édes haluskát, mézzel és mákkal tálalt, főtt fehér kukoricát kínálnak.

A minimúzeum az óvoda udvarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában