Múltidéző

2022.12.03. 12:42

Egykoron leánygimnázium állt a csabai Deák utcában

„Múlt századbeli kézikönyvek papírszagú szürkeségéből kimásolt séma” – ezekkel az éles szavakkal illették egykoron a békéscsabai Lorántffy Zsuzsanna Leánygimnázium épületének tervarjzát a Magyat Művészet hasábjaiban.

Mint arra a csabai városvédők Instagram-oldalán emlékeztetnek, az 1926-os esztendőben Békéscsaba városa tervpályázatot írt ki a helyi nőnevelő intézmény új épületének felhúzásáért, amelynek során összesen 64 pályamunka érkezett be.

A fényképen az épület oszlopokkal díszített oldalsó bejárata látható, elrejtekezve az Ifjú mérnökök és a fák árnyékában. Fotó: instagram

Beke Ferenc és Feszely Sándor terve a kezdeti ódzkodást követően végül mégis felépült (1928-ban), s lett a Deák Ferenc utca környékének egyik ékessége. Érdekesség, hogy a munkálatok megkönnyítése érdekében a mai Urszinyi Dezsőné utcában vasúti síneket fektettek le, ahol a kis gőzösök pöfögésével kezdődött minden munkanap.

A második világháború után az épületből kiköltöztették a női nebulókat, s helyette az 1955-től Vásárhelyi Pál nevét felvett technikum kezdte meg működését híd- és vízműépítési tagozattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában