Karácsony

2022.12.20. 06:39

Drágultak a fenyőfák, a kisebbeket keresik a békéscsabai piacon

Jól teszi, aki nem hagyja a legutolsó napokra a karácsonyfa beszerzését. Fakivágások már nemigen történnek, a készletet ugyan a raktárakból minimálisan pótolják, de biztos, hogy aki előbb megy, nagyobb választékot talál. Az idősebbek körében a kisebb, vágott lucfenyő a legnépszerűbb az illata miatt, a fiatalabbak kerülve a tűlevél későbbi hullását, és az ezzel járó takarítást, inkább nordmann- vagy ezüstfenyőt vesznek.

Nyemcsok László [email protected]

Kiss István békéscsabai őstermelő már „ősidők” óta árusítja a fenyőt

Fotó: Für Henrik

A piaci fenyőárusok körében tett szemlénk során kiderült, sokan szemeznek a magas, széles fenyőkkel, aztán a méregetés után rájönnek, hogy be sem fér, vagy túl nagy helyet foglal el a lakásban. Kiss István békéscsabai őstermelő már „ősidők” óta árusítja a fenyőt, most fiát, Viktort is bevonta.

– A nordmann ugyan drágább a lucnál és az ezüstnél, nálam mégis ezt vásárolták a legtöbben – hangsúlyozta. – Egy luc 5–6 év alatt nő meg 1–1,2 méteresre, az ezüstnek 7–8, a nordmannak 12 év kell mindehhez. A töves, földlabdás fák is népszerűek. Valamennyivel többe kerülnek, akiknek viszont lehetőségük van kiültetésre, inkább ilyenből választanak. Ezeknél azonban általában egymétereseket termeltünk ki, mert az ennél magasabb, idősebb fák a kiültetés után nem fakadnak, maradnak meg.

A tavalyihoz képest 20–30 százalékkal emelkedtek az áraik, mert a költségek iszonyatosan megnőttek. Igaz ez magára termelésre, a műtrágya- és növényvédő szerek drágulására, a szállításra, a bérmunkára egyaránt. Az őstermelő kiemelte, sokan autóval érkeznek, és a csomagtartóba is befér a fa, könnyebben kezelhető, ha behálózzák. Kitért arra, érdemes a vágott lucfenyőt otthon lehetőleg hűvös, szellőztethető helyen vízbe állítani, és tanácsos a vízbe egy kávéskanálnyi sót tenni, hogy megkösse a leveleket, amik így később kezdenek hullani. Ha tehetjük, csak karácsonykor vigyük be a fát a lakásba.  

Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, egyre többen a természetvédelemre hivatkozva nem vásárolnak örökzöldet, illetve műfenyőt vesznek. A műanyaggal szemben a fenyő élő növény, szerves anyag. Kivágva is hasznot hoz, hiszen hetekig kellemes illatot, meghitt hangulatot biztosít az otthonokban. Ha elégetik, meleget ad vagy komposztálva humuszt képez.

– A hagyományos karácsonyfa a lucfenyő, könnyű díszíteni, mivel viszonylag puha a levélzete – ecsetelte. – Sokan szeretik az ezüstfenyőt, mert szép a színe, bár az illata nem annyira intenzív, mint a lucfenyőé. A tűlevelei keményebbek, de kevésbé hullanak. Nagyon felkapott lett a kaukázusi jegenyefenyő (nordmann-fenyő). Ezt tévesen normann vagy nordman fenyőnek is hívják, pedig Normandiához semmi köze. A megoldás sokkal egyszerűbb, ez az örökzöld Alexander von Nordmann finn természettudósról kapta a nevét.

Hankó János kiemelte, egy műfenyő nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az élő karácsonyfa. Hozzátette, örömteli, hogy nálunk még tömegesen nem terjedt el a műanyagból készült fa, a legtöbb otthonban valódi örökzöldek alá kerülnek az ajándékok.

Sokan a lucot az illata miatt veszik

Hankó János hangsúlyozta, a fenyő kiválasztása az illat szempontjából sem elhanyagolható. Egy kutatás szerint a fenyőerdők illata csökkenti a depressziót. Míg a természetes környezet nyugtató hatású, addig a mesterséges növeli a stresszt. A luc illata adja meg leginkább a karácsonyi hangulatot. Gyökeresen nem annyira  ,,piszkol” és szúr, mint a vágott, és könnyen kezelhető. Az ezüst kevésbé dobja le a leveleit, mint a luc, de szúrósabb. Míg az ezüstnek az illata „karácsonyi”, a nordmannról ez nem mondható el, viszont a lombját nem hullajtja. Nem szúrós, kellemes tapintású.

Kiss István arról beszélt, hogy a szokottnál kevesebb fenyőt termeltek ki, árusítanak. Óvatosak voltak az gazdasági válság és a csabai piac átépítése miatt, pontosan nem tudták, végül mekkora helyük lesz. A tömblakásokba vásárolt kisebb fák már lényegében elkeltek, az inkább családi házakba való, magas fenyőkből még van a készleten, de úgy néz ki – ha minden jól megy –, hogy szerdán lehúzza az idei évre a rolót.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában