Hagyományőrzés

2022.12.31. 16:09

Csergetéssel, fegyverekkel űzték el a gonosz szellemeket a Kondorosi Csárdánál - galériával

Hagyomány, hogy szilveszter napján a Kondorosi Csárda melletti téren a Békés megyei Körösök Völgye Vitézi Bandérium kezdeményezésére csergetést tartanak.

Ny.L.

Fotó: Bencsik Ádám

Nem volt ez másként szombaton sem, ötödik alkalommal hallatták az ostorok hangját a kulturális egyesület tagjai. Kiegészülve Fejér és Bács- Kiskun megyéből, a Délvidék magyarlakta területéről érkeztek válogatott legényekkel, valamint a kondorosi Széchenyi István Lótenyésztő Egyesület lovasaival.

Husvéth Mihály és Lischka Gábor, a bandérium alapító tagjai elmondták, szilveszterkor a pásztorok gazdáik háza előtt, illetve az őket felfogadó települések utcáit járva, zajkeltéssel búcsúztatták az óévet. Kanászok, gulyások tülkeiket fújva, csikósokkal együtt ostorcsergetéssel űzték el a gonoszt, hívták a jót. A szilveszteri eseménnyel annak is emléket állítanak minden évben, hogy több településen kolompszóval, ostorpattogtatással, égő szalmacsóvákkal és a templomtorony kivilágításával ijesztették el a támadó török hadsereget.

Az ostorok csattogtatása mellett korabeli tűzfegyvereket is elsütöttek a Kondorosi Csárda melletti téren a bandérium tagjai, hogy ezzel is elűzzék a gonosz, ártó szellemeket. A zajjal az óév rossz dolgait, bánatát is elkergették, hátrahagyták, és bíznak abban, hogy ezzel utat nyitottak a boldogabb, szerencsésebb újév előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában