Együttműködési megállapodás

2022.12.01. 12:44

Csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz az orosházi Székács iskola

A Honvéd Kadét Programhoz csatlakozott csütörtökön az Orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Aláírták az iskola dísztermében az érintett felek az együttműködési megállapodást. 2022-ben a Székács iskola volt a 26. csatlakozó oktatási intézmény, így országosan már 125 tagja van a programnak.

Csete Ilona [email protected]

Vantal Zsolt, Ördög Endre, Nagy Róbert, Kis Ákos, Dávid Zoltán, Kristofóri Balázs az együttműködés aláírása után

Fotó: A szerző felvételei

A Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és jelentősen újra értelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját. A program a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, megvalósított emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz. Békés megyében tizedik intézményként csatlakozott a Székács iskola és vezetői írták alá a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred képviselőivel, mint az együttműködésre kijelölt katonai alakulattal a hivatalos dokumentumokat.

Nagy Róbert intézményvezető terveikről elmondta, oktatási intézményük deklarált céljai között szerepel a nemzeti öntudatra nevelés, a hazafias nevelés, a hon védelmére nevelés. 

 – Célunk olyan állampolgárok nevelése, akiknek kiemelten fontos a haza, akik felelősséget éreznek, tenni is hajlandók érte. Szeretnénk diákjainkat három apró lépésre megtanítani: rend, figyelem, készség. A honvédelmi alapismeretek tantárgy komoly lehetőség a tanulóinknak. Lehetőség arra, hogy egyre tudatosabbá váljanak a hazaszeretet terén, figyelmesebbek legyenek a körülöttük zajló eseményekre. 

Az együttműködési megállapodást Vantal Zsolt, Örödög Endre, Nagy Róbert írta alá

– Egyre nagyobb legyen a  rend a fejetekben, a szívetekben, a lelketekben – szólította meg a jelenlévő fiatalokat is az intézményvezető. – Közösségünk hálás, hogy a programmal, az együttműködéssel értéket teremthetünk, közösségget formálhatunk, a hazaszeretet, a hon védelmének a jelentőségét erősíthetjük.

Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka köszöntötte a fiatalokat, a vendégeket és arról beszélt, milyen jelentősége van a programnak a honvédség számára.

– Országosan ez már a 125. Az önök intézménye pedig idén a 26. csatlakozó. 2004-ben, amikor felfüggesztették a sorkatonai szolgálatot, a magyar fiatalság eltávolodott a katonai élettől. Ez a program arra is hivatott, hogy a középiskolásokat közelebb hozzuk a Magyar Honvédség társadalomban betöltött szerepéhez. Nemzetét, hazáját szerető, hazafias gondokodású, hazájukért tenni akaró fiatalokat neveljünk – ez mindannyiunk érdeke. A katonai jellegű programok reális képet és irányt mutatnak a diákoknak arra, hogyan lehet hazájukért tenni – hangsúlyozta és azt is kiemelte az ezredes, hogy az így megszerzett tudás, készség nem csak a katonai pályán, de a civil életben is hasznos.

Ördög Endre igazgatólelkész a fenntartó nevében osztotta meg ünnepi gondolatait. Életre szóló, maradandó útravalónak nevezte a pogramban megszerezhető tudást, tartást, fegyelmezettséget, ami akár életpályát is kínálhat a fiataloknak.

Dávid Zoltán polgármester a hitélet melletti sokszínű, erős alapra építkező programnak nevezte a kadét programot, ami kötelezettség, s amit vegyenek komolyan, végezzék szívvel, lélekkel a fiatalok. Ennek a tudásnak a megszerzése is legyen hasznos útitárs életük során – tette hozzá a városvezető.

Dísztanúsítványt is kapott a Székács iskola

A Honvédelmi Minisztérium részéről hagyomány, hogy a Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó intézményeknek tanúsítványt adnak át. Az orosházi intézmény vezetőjének ezt Kis Ákos kormánytanácsos adta át. Az orosházi kötődésű Kristofóri Balázs főhadnagy pedig a Honvédelmi Minisztérium által adományozott dísztanúsítványt és emléktáblát nyújtotta át Nagy Róbertnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában