Katasztrófavédelem

2022.12.24. 14:50

Bővült a megbízható szén-monoxid-érzékelők listája

A szén-monoxid a fűtési szezonban jelentős problémákat tud okozni: idén eddig (országosan) 1170 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 179-en szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid mérgezést, 17 emberen viszont már nem lehetett segíteni. Decemberben naponta átlagosan ötször hívják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, hetente öten szenvednek mérgezést.

beol.hu

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

Akkor keletkezik a színtelen, szagtalan szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng van, például egy fűtőeszköz, vagy vízmelegítő miatt és az nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a gázkazán lehet veszélyes. Minden olyan fűtés és vízmelegítő, aminek lehet látni a lángját, elérhető az égéstere, forrása lehet a szén-monoxidnak. A levegő-utánpótláshoz nem elegendő, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni.

A szén-monoxidot emberi érzékszervekkel nem lehet érzékelni, sőt még az állatok sem képesek kiszagolni. A mérgező gáz jelenlétét csak érzékelővel lehet kimutatni. A katasztrófavédelem azt kéri mindenkitől, hogy csak olyan szén-monoxid-érzékelőt vásároljon, amelyik a pozitív listán szerepel. A szén-monoxid-érzékelőt a szén-monoxid lehetséges forrásától, vagyis a nyílt lángtól egy-másfél méterre, fejmagasságba célszerű helyezni. A készülékek nem örök életűek, szavatossági idejük van, amely minden érzékelőn fel van tüntetve. Ha ez lejárt, érdemes új készüléket vásárolni - írja a bekes.katasztrofavedelem.hu. 

A megfelelő szén-monoxid érzékelők listáját ITT találja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában