Minden fajta kapható

2022.12.09. 09:55

Az átlagosnál kisebb forgalomra számítanak a fenyőfaárusok Békésben

November második felében megkezdődött a karácsonyfák kitermelése a hazai fenyőültetvényeken – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. Megyénkben is lesz elég növény, azért is, mert a termelők és az árusok az átlagosnál kisebb forgalomra számítanak.

Nyemcsok László, [email protected]

A korábbi években megszokottnál kevesebbet termelnek ki idén /Fotó: MW/

Kiss István őstermelő, aki a békéscsabai piacon árulja is a fenyőfát, elmondta, kevesebb fát termelnek ki, mert 30–40 százalékkal is visszaeshet a kereslet.

– A gazdasági helyzet, az energiaárak emelkedése miatt az emberek egy része biztosan fontolóra veszi, hogy karácsonyfát vásároljon, lehet, hogy csak egy két ágat díszít majd fel – ecsetelte. – A csabai piac átépítése miatt más helyen, a parkolóban leszünk, ez is befolyásolhatja a vevőket. Emellett a tavalyihoz képest 30 százalékkal emelni kell az árakat, mert a költségek iszonyatosan megnőttek. Igaz ez magára a termelésre, a műtrágya és a növényvédő szerek drágulására, a szállításra, a bérmunkára.

Kiss István elmondta, mindezektől függetlenül a három legkeresettebb fajtából is vágtak, vágnak ki fákat. Vagyis luc-, Nordmann- és ezüst­fenyőből is.

– Lucból biztosítunk a legtöbbet, az illat mellett azért is, mert ezek a legolcsóbbak, az ezüst és a Nordmann drágább, hosszabb a termelési idejük is. Egy luc 5–6 év alatt nő meg 1–1,2 méteresre, az ezüstnek 7–8, a Nordmannak 12 év kell mindehhez. A töves, földlabdás fák is népszerűek. 

Valamennyivel többe kerülnek, akiknek viszont lehetőségük van kiültetésre, inkább ilyenből választanak. Ezeknél azonban általában egy­métereseket termelünk ki, mert az ennél magasabb, idősebb fák a kiültetés után nem fakadnak, maradnak meg. Az agrárkamaránál elmondták, a tévhitekkel ellentétben, a piacra kerülő áruk nem erdők kiirtásából származnak, hanem faiskolákban nevelik ezeket. Hazánkban évente 1,8–2 millió karácsonyfának való fenyő talál gazdára, nem lesz hiány az idei szezonban sem. Kifejezetten ilyen céllal 3000–3500 hektáron végeznek fenyőtermesztést. Ez – ideértve a forgalmazást is – 600–700 családi gazdaságnak ad munkát. Őket is segíthetjük a hazai fenyő választásával. 

A termelők a földlabdás fenyő­fák kitermelésével kezdték a szezont, amelyet az exportra vágás követett. A környező országokba, a román és szlovák piacra vegyesen kerülnek a fajták.

Importként pedig főleg Nordmann-fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal mennyisége jellemzően 500 ezer darab, de a hazai Nordmann-termelés is jelentős. Jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartjuk a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű, de tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. A másik kedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyő nemzetség tagja. A sűrű ágrendszerű fát dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viasz­réteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. 

Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent. Egyre jobban hódít a Kaukázusban őshonos Nordmann. Szabályos alakú, tetszetős formájú, lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásokban is hónapokig megmarad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában