Régen várt beruházás

2022.12.11. 19:50

Átadták a felújított gyulai Tiborc utcát - galériával

Ünnepélyes keretek között adták át a több mint egymilliárd forintból megújult gyulai Tiborc utcát vasárnap este. Az esemény alkalmából a beruházás részeként elkészült körforgalomban karácsonyi hangulatot kifejező installációt készítettek, ezzel is kifejezve, hogy az utca újjáépítése igazi közös ügy, valódi közösségi igény volt.

Papp Gábor, [email protected]

Dr. Görgényi Enő, Dr. Kovács József és Kiss Szabolcs adtá át a megújult Tiborc utcát

Fotó: Lehoczky Péter

Kiss Szabolcs, a városrész önkormányzati képviselője köszöntőjében elmondta, a Tiborc utca komplex felújítása két szakaszból állt. Az elsőben a Szélső utca és Várkert utca között út, járda, körforgalom, parkolók, buszöböl és kapubejárók épültek. Korábban az aszfaltburkolatú út és a merőleges parkolók burkolata elöregedett, kátyússá vált, a kétoldali járda rossz állapotú volt. A felújítás során az útburkolatot, a parkolókat, az ingatlanok kapubejáróit, valamint a kétoldali járdát teljes pályaszerkezetében elbontották, az útburkolatot 578 méter hosszon, 7 méter szélességben építették ki kiemelt és süllyesztett szegéllyel határolva. 

Az Akácos utcai kereszteződésnél körforgalmat alakítottak ki. Mindkét oldalon két méter széles térkőburkolatú járdát építettek, összesen 1160 méter hosszon. Az érintett szakaszon 70 új, Ökogreen burkolatú parkoló és egy aszfaltburkolatú buszöböl épült, az utcában lévő ingatlanok kapubejáróit a jelenlegi szélességükben térkőburkolattal újították fel. Emellett zárt csapadékvíz-csatornát építtek összesen 955,5 méter hosszúságban, 640,5 méter hosszon új ivóvíz-vezetéket alakították ki, illetve megújultak a zöld területek is.

Dr. Görgényi Ernő: kitartóan kell küzdeni a közösség számára valóban fontos ügyekért

A második szakaszban a Tiborc utca Várkert utcai csatlakozástól a Nagyváradi úti kereszteződésig történt meg az útburkolat-felújítás. Az aszfaltburkolat kopórétege korábban itt is elöregedett, kátyússá vált és részleges süllyedések keletkeztek rajta. A munkálatok során 495 méter hosszban lemarták a korábbi aszfalt kopóréteget, az alapot részben cserélték, és K szegéllyel határolták, a csatlakozásoknál új süllyesztett szegélysort építettek be, az utat újra aszfaltozták.

Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a Tiborc utca komplex felújításának története is arra tanít, hogy a város számára igazán fontos célokat nem szabad feladni, kitartóan kell küzdeni a közösség számára valóban fontos ügyekért, és a kitartó munkának előbb vagy utóbb, de meg lesz az eredménye.

A városvezető ennek kapcsán felidézte azt a több mint tíz éves munkát, az elutasításokat és a rengeteg tárgyalást, amelynek eredményeként eljuthattak a beruházás megvalósításáig. Kifejtette, a remény első csillaga 2020. augusztus 11-én ragyogott fel, amikor a polgármestert arról kapott tájékoztatást, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium előterjesztést készített a kormány számára, amely tartalmazza a Pomucz tábornok utca-Vár utca-Tiborc utca rehabilitációját. Végül 2021. július 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány határozata arról, hogy a Tiborc utca felújítására 1 milliárd 20 millió forint támogatást nyújt a gyulai önkormányzatnak.

– Advent, a várakozás arról is szól, hogy mindannyiunknak megvannak a magunk emberi gondjai és örömei, amelyeket megosztunk azokkal, akik közel állnak hozzánk és az évnek ebben az időszakában különösen fontos, hogy megfelelő módon kifejezzük a szeretetünket mindazok iránt, akikre számíthatunk, akik fontosak nekünk. Akik erőt adnak a nehéz időkben, akik teljessé teszik örömeinket – fogalmazott. – Ehhez teremt ünnepi hangulatot a város közterületeinek feldíszítése is. Hagyományteremtő szándékkal az új Tiborc utcai körforgalomban is karácsonyi hangulatot kifejező installációt készíttettünk, ezzel is kifejezve, hogy az utca újjáépítése igazi közös ügy volt, valódi közösségi igény volt, mint ahogyan az advent közösségi élmény is.

A közös siker öröme

Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, az eseményt advent harmadik vasárnapján tartották, amikor az adventi koszorún a harmadik, örömöt szimbolizáló gyertyát gyújtjuk meg.

– Ez a nap szimbolizálja az összetartozást, a közös sikert és egy régen várt beruházás örömét – tette hozzá, majd kitért arra, a városban ezt megelőzően már több évtizede gondokat okozott a Tiborc utca állapota, ami a Gyulai Várfürdőhöz vezető egyik legfontosabb szakasz.

– Az út állapota korábban alaposan leromlott, nagyon régen szükségessé vált a felújítása, amelynek részeként az elmúlt hónapokban egy komplex, a szakasz felújítását, a területrendezést és csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését is magába foglaló több mint egymilliárd forintos beruházás készült el – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában