Fejlesztés

2022.12.14. 17:14

A termálvízzel kiválthatják a gázfűtést a nagyszénási idősotthonban

Új fenntartója van a nagyszénási idősotthonnak 2022. január 1-je óta. A Magyarországi Evangélikus Egyház Szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálata működteti az intézményt, ahol a költségmegtakarítás érdekében a fűtés és a melegvíz előállításába bevonják a föld mélyében rejlő kincset, a termálvizet. Szerdán befejeződött a 12 millió forintos fejlesztés, erről sajtótájékoztatón számoltak be a helyszínen.

Csete Ilona [email protected]

A hőcserélő három gázkazánt képes kiváltani. Ezt is megtekintette a telephelyen Lázár Zsolt, Nyemcsok János és Földi Mihály. Fotó: Für Henrik

Az intézményvezető, Lázár Zsolt az Ótemplomi Szeretetszolgálat nagyszénási telephelyén, az idősotthonban jelentette be: a rendszer elkészült, a termálvíz jelent alternatívát a folytatásban. Megtakarítást remélnek a termálfűtéstől. Amint a termálvíz kinyerése a szomszédos termelőkútból gond nélkül megtörténik, a rendszer automatikusan képes átállni az új fűtésmódra.

Lázár Zsolt emlékeztetett: 2022 márciusában olyan gázszámla érkezett, ami sürgős megoldásra sarkallta a fenntartót. 

– Az intézmény költségvetésének stabilitása érdekében, e sokk után, igen nehéz helyzetben kellett jó döntést hoznunk. Felvettük a kapcsolatot az önkormányzattal, hiszen köztudott, a szénási termálvíz mint energiaforrás kiaknázása ebben a helyzetben komoly alternatívát jelent. Az volt a kérdés, van-e kapacitás, hogy idősotthonunk rácsatlakozzon az önkormányzati rendszerre. Biztatást kaptunk, majd kivitelezőt kerestünk, olyat, aki jártas ezekben a munkákban. A szarvasi Benka iskola termál projektjében résztvevő Novus-Dom Kft. megfelelő referenciáira tekintettel megkezdtük a közös munkát, aminek most értünk a végére. Ha minden akadály elhárul, átállunk a termálvízzel történő fűtésre – összegezte az elmúlt hónapok történéseit az igazgatólelkész.

Nyemcsok János polgármester felidézte a 2011-ben született geotermikus pályázatuk részleteit. 2015-ben a már elkészült hőszolgáltató rendszerre az önkormányzati intézmények rácsatlakoztak, az idősotthonnál is kiépült a csatlakozási pont.

– Kihagyhatatlan alternatív fűtési lehetőség ez ebben az energiaválságos időszakban. Hosszú távon megtérül, az intézmény energiaköltségeit pedig képes lesz csökkenteni – tette hozzá a településvezető. Földi Mihály a kivitelezők nevében azt emelte ki, hogy milyen gyorsan voltak képesek a megbízástól a projekt zárásáig eljutni.

– A magas gázszámlák láttán csak egy cél volt előttünk: a lehető legrövidebb határidővel oldjuk meg a feladatot. A szénásiak geotermikus fejlesztése során az idősotthon kazánháza mellé került a csatlakozási pont, a jó előkészítés után már csak a szükséges beszerzéseket kellett felgyorsítanunk. Hangsúlyozom, ez egy automatizált rendszer. A két fűtési mód (gáz és termálvíz) szinte gombnyomásra átáll egyikről a másikra, ha a műszaki körülmények ezt megkívánják.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, az új fűtési rendszerben van még tartalék, a nagyszénási intézménykomplexumon belül is a rendszer bővíthető: a telephelyen van az Őszikék panzió, oda még nem ér el a hálózat, de annak a megoldásán is dolgoznak.

Energetikai korszerűsítéseket terveznek a folytatásban

A nagyszénási telephelyen a termálvízzel történő fűtéssel elért megtakarítást ott, helyben szeretnék visszaforgatni.

– Nehéz év van mögöttünk. Intézményeink megkeresték azokat a lehetőségeket, hogy miként tudnak megtakarításokat elérni, bevételeket növelni. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat is az elmúlt hónapokban komoly szerkezetátalakítást hajtott végre ennek jegyében. Így tudtuk stabilizálni a helyzetünket. A folytatásban stratégiai szempont lesz az energetikai fejlesztés. A következő helyszín Szarvas. A Vajda utca 7. szám alatti intézményünkben lesz hasonló megoldás. Megkeressük a szarvasi önkormányzatot. A Rákóczi utcai, második legnagyobb telephelyünkön is ez a cél. Önerőből a termálvíz eljuttatását nem tudjuk megoldani, az önkormányzattal és EU-s projekt bevonásával leszünk képesek megvalósítani – sorolta Lázár Zsolt a jövőbeni terveiket.

A parókiák, a lelkészlakok, a gyülekezeti házak energetikai programjairól is beszámolt az igazgatólelkész. A Magyarországi Evangélikus Egyház pályázatot hirdet a gyülekezeteknek, hogy korszerűsítsék ezeket az ingatlanaikat, hiszen azoknak az energiaszámlái is nagyon megemelkedtek. Erre majd félmilliárd forint áll a rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában