Lemezlovas

2022.12.04. 11:58

A katedrán és a keverőpultnál is megállja helyét a méhkeréki Berke Sándor

Berke Sándor hétköznap a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola tanítójaként dolgozik, hétvégén pedig – ha épp nem az óráira készül – zenét szerez, zenei producerként bontogatja szárnyait. Művésznevén XdR92-t szombat esténként a keverőpult mögött lehet hallani, látni. Elárulta, hogyan lehet összeegyeztetni a tanítást és a lemezlovasságot, mesélt terveiről, álmairól.

Nagy Szilvia; [email protected]

A zene kicsi koromban rabul ejtett, emlékszem, piacnapokon kérleltem anyukámat, vigyen magával, vásároljunk kazettát. Óvodásként már DJ. Budait hallgattam, akivel azóta megadatott, hogy együtt zenéljünk. A gyulai román gimnáziumban iskolarádiót vezettem, aztán elkerültem Szarvasra, a tanítóképzőbe, ahol a hallgatói önkormányzat elnöke lettem. Akkoriban bálokban zenéltem, s megkeresett egy szarvasi klub tulajdonosa, hogy rám bízná az egyetemi bulikat. Két éve techorezidense, állandó lemezlovasa vagyok – mesélte Berke Sándor, aki az utóbbi időben még mélyebben beleásta magát az elektronikus zenébe. 

– Ez a stílus óriási területet ölel fel, rengeteg érzelmet ki lehet fejezni benne. Fejben mindig eltervezek egy-egy estét, aztán felülírja az élet. Hogy mit keverek, függ a közönség felől áradó hangulatoktól, benyomásoktól. Ez egy oda-vissza rezgés – sorolta a harminc éves férfi, hangsúlyozva, ma már az elektronikus zene több területe is dallamos, jelentősebb a vokál, az énekhang benne. 

– Tény, hogy átszellemülés, befogadókészség kell ehhez a műfajhoz, de messze nem az a kétütemű tucc-tucc, amit néhányan gondolnak – cáfolta az előítéleteket Berke Sándor, aki szerint az elektronikus zene sokszínű és korosztályoktól független. Hangsúlyozta, egy egész estés, sőt egy másfél órás zenélés mögött is óriási munka rejlik, de a közönség mindenért kárpótolja. 

 

– Hétköznap tanító bácsi vagyok, hétvégén DJ. Életem mindkét fontos területén igyekszem megtalálni a közös hangot a többiekkel. Az iskolában a másodikosaimtól is azonnal jön a visszajelzés, sokszor úgy érzem, még többet kapok tőlük, mint amit én adok – tette hozzá, kiemelve, felnőtt közönsége éjjel 1-kor a legimpulzívabb, ám a legszebb pillanat egyszer hajnali 5 óra tájt érte. 

– Amikor az utolsó szám is lepergett és pakoltam össze,  hangosan, hosszan tapsolni kezdtek. Nagyon jól esett – emlékezett vissza a kötészetet is kedvelő lemezlovas, aki nyáron készítette el első saját zenéjét, és azóta további nyolcat szerzett. Első számában, ami a nagyközönséghez eljutott, a kortárs költő, Sohonyai Attila versét zenésítette meg. 

– Eljutott valamennyi streaming szolgáltatóhoz, sokan követnek, rengeteg pozitív visszajelzést kapok – összegezte tapasztalatait. A kérdésre, hogyan készül az elektronikus zene, elmondta, rengeteg érzés kavarog benne, ahogy mindenki másban is. Elsőként egy dallam születik meg a fejében, eköré írja a zenét; ütemeket, ritmusokat talál a szintetizátora segítségével. 

– Befejezni éppúgy nehéz, akár egy festőnek a festményét. Rengetegszer újra hallgatom a számaimat, mindig tudnék hozzátenni még valamit, általában bele is nyúlok – sorolta Berke Sándor, akinek álma, hogy a Csodás Magyarország és a Be Massive Horizon közös programjához hasonló sorozatot hozzon létre. 

– Elektronikus zenei országjárás során DJ-k zenélnek különleges helyszíneken. Ihletet kaptam, szeretném bemutatni Békés megye látnivalóit. Már egyeztetek a szabadkígyósi kastéllyal, amit szeretnék zenei aláfestésemmel megmutatni – tette hozzá.

Berke Sándor minden emlékét zenéhez kapcsolja 

Berke Sándor 1992-ben született Gyulán. Méhkeréken nőtt fel, alsós osztályfőnöke olyan mély benyomást tett rá közvetlenségével, kedvességével, hogy elhatározta, ő is tanító lesz. A gyulai román gimnáziumban érettségizett, majd Szarvason diplomázott. Nyolc éve tanít Kétegyházán; alsóban magyart, felsőben informatikát. Tizenhét évig néptáncolt, gitározni, szintetizátoron játszani autodidakta módon tanult meg. Zenei stílusban a dallamosabb "melodic techno-t" képviseli. Kiemelte, a zene feltölti, nincs olyan, hogy fáradt lenne az éjszakák után. Fiatalon is rengeteget járt diszkóba, gyűjtötte a zenéket. 

Jelenlegi kedvence Anyma, Richie Hawthin. Megtalálja az érzelmeket ott is, ahol más nem, minden emlékét zenéhez kapcsolja. Állt már egy pultban Raul Younggal, Peter Maktoval, sőt Sanfranciscobeattel is. Példaképeitől kikérte véleményüket; biztatták, tanácsokat kapott. Hangsúlyozta, élete két szeletében, a tanításban és a zenélésben a játékosság, a közvetlenség, a szeretet közvetítése a közös. Sulidiszkóban is állt már pult mögött, észrevette, hogy azok a gyerekek, akiknek jó a ritmusérzékük, mozgáskultúrájuk, szebb az írásképük is.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában