Közétkeztetés

2022.12.12. 20:00

A gyerekek értékelhetik, a szülők megkóstolhatják a csabai menzát

Teljes körű értékelési rendszert alkalmaz a Békéscsabán közétkeztetési feladatokat ellátó szolgáltató – emelte ki Demeter László, a Pannon Menza Kft. ügyvezetője. Elmondta, minden nap van olyan intézmény a városban, ahol a szülőknek lehetőségük nyílik megkóstolni az adott napi ebédet. A korábbiakhoz képest a munkatársak nagy része nem változott, mint ahogy a technológia, illetve az alapanyagokat beszállítók többsége sem; viszont valamelyest más receptúrát és ennek mentén újdonságokat is alkalmaznak.

Licska Balázs, [email protected]

A minap sertésgulyáslevest és tejberizst készítettek ebédre a békéscsabai gyerekeknek a Gyulai úti konyhán /Fotók: Bencsik Ádám/

Mint ahogy Demeter László, a városban nyár óta közétkeztetési feladatokat ellátó Pannon Menza Kft. ügyvezetője fogalmazott, 360 fokos, azaz teljes körű értékelési rendszert alkalmaznak a GasztVitál cégcsoporthoz tartozó vállalatok országszerte, így Békéscsabán is.

Egyrészt 1-től 5-ig tartó skálán pontoznak, véleményt mondanak az intézmények, így az óvodák, az általános és középiskolák vezetői a minőségről, a mennyiségről, az étlapról, a higiéniáról és a szállításról. De tehetnek ezen kívül is megjegyzéseket az adott hónappal kapcsolatban.

Másrészt a szülők kóstolhatnak. Készítenek egy menetrendet, és előre egyeztetnek annak az intézménynek az igazgatójával, ahol a következő két hétben minden nap lehetőséget adnak kóstolásra. 

A folyamatosságot azért tartották célszerűnek, hogy ne érhesse őket az a kritika, hogy csak egy vagy pár napra készítenek minden téren megfelelő ebédet. A szülők értékelhetik a tálalt étel külső megjelenését, illatát, állagát és ízét. Amikor például karalábélevest adtak rizses hússal és káposztasalátával, szinte mindenben ötöst kaptak a szülőktől.

Az alapanyagok közül, amit csak lehet, helyben szerzik be.

Sorolta, hogy a Petőfi utcai általános iskolában kezdték ezt az akciót, amely azóta lezajlott a Belvárosiban és a Madách utcai általános iskolában is, most pedig a jaminai Mackó-Kuckó Óvoda van soron. A közeljövőben pedig a Lencsési Általános Iskolában lehet majd kóstolni. Hangsúlyozta: az, hogy mennyire élnek a szülők ezzel a lehetőséggel, attól függ, hogy az adott intézményben mennyire népszerűsítik és adnak róla tájékoztatást. Úgy véli, hogy a Petőfi utcai általános iskola ebben példa lehet más intézmények számára.

Harmadrészt kihelyeznek évente kétszer véleményládákat az intézményekben, így a gyerekek is értékelhetik az ételeket. Hozzátette: olyan programot szintén szerveznek, amikor az érdeklődők megnézhetik a konyhákon, hogy milyen körülmények között, milyen alapanyagokból dolgoznak.

– Nem volt olyan visszajelzés egyetlen alkalommal sem, amikor azonnal szükség lett volna beavatkozásra – emelte ki Demeter László, aki szerint az induláskor tapasztalt reklamációsorozat ugyancsak alábbhagyott. Azzal kapcsolatban, hogy a városi közgyűlés közétkeztetési tanácsot hozott létre, amely rendszeresen ülésezik, és ilyenkor átnézik a következő hónapra szóló étlapot is, a kft. ügyvezetője elmondta: mindig felmerül az üléseken olyan igény, amelyet szolgáltatóként el tudnak fogadni, meg tudnak valósítani.

Az alapanyagokról hozzátette: amit lehet, helyi kereskedőktől vásárolnak, a beszállítók java része egyébként most is azok közül kerül ki, mint korábban. Csak friss alapanyagokkal dolgoznak, és ügyelnek azok minőségére is. A vonatkozó kormányrendelet szerint jelenleg az alapanyagok legalább 60 százalékának magyarnak vagy rövid ellátási láncból származónak kell lennie; és 2023-tól ez az arány 80 százalékra nő – ennek várhatóan árfelhajtó hatása lesz, mivel nincs ennyi magyar alapanyag a piacon. Készítettek egy kimutatást: januártól novemberig a számukra legfontosabb, alapnak mondható alapanyagok árai 103 százalékkal, azaz kétszeresre emelkedtek.

Csekély összegből kell mindent kihozniuk

A minap az általános iskolákban tízóraira citromos tea volt zöldhagymás szendvicskrémmel és vizes zsemlével; ebédre sertésgulyáslevest adtak fahéjjal szórt tejberizzsel, fehér kenyérrel és gyümölccsel; uzsonnaként pedig teljes kiőrlésű kenyeret kínáltak zöldséges felvágottal és margarinnal.

Demeter László ügyvezető ennek alapján elmondta: napi háromszori étkezés esetén napi háromszor kell biztosítani zöldséget vagy gyümölcsöt valamilyen formában, ezek közül legalább egyszer nyersen; és ennek betartását az önkormányzat szigorúan ellenőrzi is. A pékáruknál napi egyszer kötelező, hogy az teljes kiőrlésű legyen.

Megjegyezte: finom pékárut – mint túrós buktát vagy kakaós csigát – a csekély nyersanyagnorma miatt nem igazán tudnak adni. Példaként hozta fel, hogy a tízórait 100 forintból kell megoldaniuk, és elég megnézni, hogy ehhez képest a boltban mennyibe kerül egy péksütemény és mellé két deciliter tej vagy kakaó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában