Pünkösdi Cigánymisszió

2022.11.18. 06:30

Segélycsomagokat osztottak ki több kárpátaljai településen is

Mintegy félezer segélycsomagot osztottak ki a Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetetszolgálatának munkatársai és önkéntesei a magyar ajkú, nehéz sorsú cigány és hátrányos helyzetű családok között múlt héten Kárpátalján. Bár a térséget a konkrét harcok nem érintik, a rászorulók alapból is nagyon nehéz életkörülményei a háború kitörése óta tovább súlyosbodtak, minden segítségre óriási szükségük van.

Papp Gábor [email protected]

Beküldött fotók

A Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálata elsődleges feladatának tekinti a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű rászorulók segítését – nyilatkozta lapunknak Gálné Erdész Orsolya projektigazgató. Mint mondta, kárpátaljai projektjükben együttműködnek az ERDO (Emergency Relief & Development Overseas) kanadai karitatív szervezettel, amely a Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálatán keresztül támogatja az Ukrajnában élő, a háború miatt még inkább nehéz helyzetbe került,hátrányos helyzetű családokat.

– Az együttműködés keretében az a feladatunk, hogy az ERDO által rendelkezésre bocsátott támogatásból 1000-1200 segélycsomagot állítsunk össze, és azokat eljuttassuk a Kárpátalján élő vagy Belső-Ukrajnából oda menekült nehéz sorsú családoknak – fogalmazott a projektigazgató. A kanadai szervezet azért döntött úgy, hogy közös programot valósít meg a Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálatával, mert a szervezet munkatársai nemcsak az ukrajnai helyzetet, de a szükségben élő célcsoportot is jól ismerik.

Gálné Erdész Orsolya elmondta, múlt héten ötszáz, tartós élelmiszerekből, gyógyszerből, tisztálkodási eszközökből, mosószerből és lelki útravalóul szolgáló keresztény folyóiratból álló segélycsomagot osztottak ki több ukrajnai, kárpátaljai településen. Ez utóbbit azért is tartották fontosnak, mert szükségesnek tartják, hogy a testük táplálásán túl lelki táplálékot is nyújtsanak a rászorulóknak.

A Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálatának delegációja múlt héten utazott Ukrajnába.

A múlt héten Kisdobronyban, Izsnyétén, Nagylucskán, Beregszászon, Balazséron, Csongorban, Pósaházán, Zápszonyban és Badalóban osztották ki az adományokat, mely munkában együtt dolgoztak a Kárpátaljai Második Esély Jótékonysági Alapítvánnyal. Az ukrajnai szervezet tagjainak és önkénteseinek igen jelentős tapasztalatuk van, régóta segítik az ottani rászorulókat, jól ismerik őket, kiterjedt kapcsolatrendszerük van. 

Az ukrajnai alapítvány feladata az volt, hogy a segélycsomagok tartalmául szolgáló termékeket beszerezze, illetve megoldja annak tárolását. Erre azért volt szükség, mert az ukrajnai családok a helyi termékeket ismerik és használják a mindennapokban, ezért azokat részesítik előnyben.

A múlt héten Kisdobronyban, Izsnyétén, Nagylucskán, Beregszászon, Balazséron, Csongorban, Pósaházán, Zápszonyban és Badalóban osztották ki az adományokat.

A Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálatának tízfős delegációja múlt héten utazott Ukrajnába, hozzájuk pedig csatlakozott a Kárpátaljai Második Esély Jótékonysági Alapítvány nyolc munkatársa, önkéntese, így közösen rugalmasan és hatékonyan oldották meg a feladatot. Még karácsony előtt, december 13-án és 14-én újabb hasonló akciót szerveznek, amikor a magyarországi szervezet munkatársai ismét útra kelnek, hogy újabb mintegy ötszáz csomagot osszanak szét.

Gálné Erdész Orsolya kiemelte, az érintett családoknak a január kifejezetten nehéznek számít, így még a jövő év első hónapjában is segítik majd őket néhány száz csomaggal.

Sokkal kevesebb figyelmet kapnak

A projektigazgató kérdésünkre elmondta, Kárpátalja kevésbé van kitéve a háborús helyzetnek, ugyanakkor a történtek ott is mindenkit megrendítettek, nagy volt a félelem és az ijedtség.

– A légiriadók és az áramkimaradások őket is érintik. A rászoruló családoknak pedig eddig sem volt könnyű, most pedig miután a figyelem éppen a harcok miatt más dolog felé is irányul, jóval kevesebb, szinte semmilyen segítséget nem kapnak, ezért is nagyon lényeges, hogy támogassuk őket – tette hozzá Gálné Erdész Orsolya. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában