Múltidéző

2022.11.06. 13:10

Régi képeken elevenedik meg egy eltűnt Szeghalom

Ezen a héten a közel tízezres lélekszámú Észak-békési város, Szeghalom múltjába kalauzoljuk olvasóinkat. Ha Önnek is vannak olyan régi felvételei, amit szívesen megosztana másokkal, küldje el leírással együtt a [email protected] címre!

G. Cs.

Az Uj Nemzedék napilap 1929-ben publikálta ezt az igazán jeges csoportképet, melyen hat fiatal hölgy és talán az oktatójuk/tanáruk látható, korcsolyázás közben rövid időre megpihenve a fényképész hívó szavára.

Forrás: Fortepan/Uj Nemzedék

Az 1830-as évek második felében épült fel a szeghalmi Kárász kastély, melyet horgosi Kárász Miklós (III. Miklós) aranykulcsos kamarás, a királyi hétszemélyes tábla tagja, Wenckheim Henrietta férje építetett. A szerencsi Zemplén Múzeum gyűjteményében található ez a képeslap, melyet egy bizonyos Gyuri és Mária adott fel Olasz Anna úrhölgynek 1936-ban.

Forrás: hungaricana.hu

1970 júniusában 45 ezer embert kellett kitelepíteni az ijesztő árvízi fenyegetettség miatt Békés megyében, a veszélyeztetett térségek közé tartozott Szeghalom is.

Forrás: Fortepan/Mezey András

A vésztározó feltöltése érdekében az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz idején átvágták a Berettyó balparti töltést Szeghalom felett.

Forrás: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum/hu.museum-digital.org

A gátak megerősítéséhez a töltésanyagot kézi erővel is szállították Szeghalom és Vésztő között a foki Sebes-Körös hídnál az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz idején.

Forrás: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum/Duna Múzeum

Egy elfeledett mesterség egyik utolsó képviselője a Kis-Sárréten. Szűcs Sándor, szeghalmi juhász portréja egy 1977-es képeslapon.

Forrás: hungaricana.hu

Az útlevél mellett erkölcsi bizonyítványt és fegyvertartási engedélyt is igényelhettek az érdeklődők a Kossuth téri rendőrkapitányságon – erről tanúskodik a következő két fénykép, mely 1982-ben jelent meg a Magyar Rendőr című szaklapban.

Forrás: Fortepan/Magyar Rendőr
Forrás: Fortepan/Magyar Rendőr

Márai Enikő, valamint a Horváth-Benedek duó volt a vendége 1986-ban annak a valószínűleg nőnapi előadásnak, mely a „Nők, nőkről, nőknek" címet kapta. 

Forrás: Szeghalmi Könyvtár és Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
Forrás: Szeghalmi Könyvtár és Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában