Kövizig

2022.11.30. 21:07

Pótolták a legendás Erzsébet-fákat Szanazugban

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagjai az egykori Erzsébet királyné emlékfák pótlására hét kőrist és egy kocsányos tölgyfát ültetett el a napokban annak apropóján, hogy 165 évvel ezelőtt Ferenc József és felesége, Erzsébet, a császári pár Gyulán járt és megtekintette az épülő Gyula-békési Nagycsatornát.

P. G.

Hét kőrist és egy kocsányos tölgyfát ültettek el a napokban

Fotó: Kövizig

Az igazgatóság vállalta a fák életben tartását, őrzi őket, hogy azok nagyra nőhessenek, míg a baráti kör gondoskodik a hallhatatlanságukról, így az utókor is emlékezni fog az ültetésük apropójára – írta Facebook oldalán a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

1898. szeptember 10-én a Genfi-tó partján Erzsébet királynét egy olasz anarchista meggyilkolta. Darányi Ignác földművelésügyi miniszter – két hónappal a királyné tragikus halála után – 1898. november 19-én kelt rendeletében „Erzsébet királyné emlékfák” ültetését írta elő az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A miniszter rendeletben szabályozta a telepítést meghatározó kereteket, tanácsokkal szolgált a telepítendő fanemekre és azok ligetbeli elhelyezésére is. Külön rendelkezett az elültetett fák megjelöléséről is, amelyre az „Erzsébet királyné emlékfái” feliratú táblát javasolta.

 

Darányi Ignác felhívására 1899 júliusáig közel 2 millió 800 ezer Erzsébet-emlékfa, cserje és bokor vert gyökeret. Az Erzsébet királyné emlékfái című, 1899-ben kiadott könyv tartalmazza a felhívást és az egyes megyékben ezen időszakban elültetett emlékfák listáját. 

Az Erzsébet emlékfák ültetése később is folytatódott. A Békés folyóirat 1900. április 29-én kelt 17. száma arról számolt be, hogy a Gyulai Folyammérnöki Hivatal Szanazugban, a Fehér-Körös bal part régi és új töltés közötti szakaszán több mint 150 fát ültetett el, az előírt vastáblával megjelölve.

A fák időközben kiöregedtek, ki kellett vágni őket, de részben természetes úton vagy újraültetéssel pótlódtak. Az „Erzsébet királyné emlékfái” feliratot tartalmazó vasoszlop a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi Központ, Szanazugi Klubház területén ma is megtalálható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában