Kultúra

2022.11.16. 17:01

Kiállítás nyílik a XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett műtárgyaiból Békéscsabán

A XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett műtárgyanyagából nyílik kiállítás csütörtökön a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol átadják a biennálé díjait is.

Szurcsik József

Szepes Hédi Konecsni György-díjas művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, több mint ötszáz alkotást neveztek az idén nemzetközivé vált biennáléra, amelyek közül a békéscsabai múzeum három termében 265-öt mutatnak be.

Érkezett mintegy 40 grafika japán, kínai, amerikai, orosz, szlovák, lengyel, ciprusi és ecuadori tervezőtől is.

A beérkezett alkotások nagy része terv, úgynevezett privát plakát. Ugyan idén nem határoztak meg kiemelt témát, amelyeket a munkáknak vissza kellett tükrözniük, de Szepes Hédi szerint egy vezérmotívum mégis dominálja az alkotásokat: a tipográfia. "Ez az egyik legfontosabb a tervezőgrafikai művészetben, hogy legyen elolvasható egy közlés, megfelelő betűket alkalmazzanak benne, hogy azonnal látszódjon, mire akarja felhívni a figyelmet" - mondta a kurátor.

Idén a tervezők foglalkoztak még a háborúval és a környezetkultúrával is; de a megszokotthoz képest lényegesen kevesebb kereskedelmi és kulturális plakátterv érkezett – tette hozzá.

A biennále szervezői 1978-ban indították el a tervezőgrafika legrangosabb magyarországi periodikus kiállítássorozatát, amelyet kétévente a Munkácsy Mihály Múzeum mutat be azzal a céllal, hogy a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit számon tartsa, és népszerűsítse a fiatal, tehetséges tervezőgenerációk, valamint a művészeti egyetemek tervezőgrafikus hallgatóinak műveit.

A biennáléra alkotóművészek, grafikai stúdiók, felhasználó vállalatok, cégek, intézmények és művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók nevezhettek tetszőleges témában és műfajban az utóbbi két évben között készített alkotásaikkal.

Szepes Hédi elmondta, két éve még több plakát foglalkozott a koronavírus-járvánnyal, magával a betegséggel; most ez már nem jelent meg hangsúlyosan. Viszont a covid alatt szerinte sokkal több, színvonalasabb és átgondoltabb munka született, mint a korábbi években.

Csütörtökön adják át a Tervezőgrafikai Biennálé hagyományos fődíjait, továbbá a rendező- és védnök szervek által felajánlott különdíjak mellett a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Konecsni-díjat. Idén először a Magyar Képzőművészeti Egyetem is ajánlott fel elismerést, és a Békéscsaba Megyei Jogú Város-Munkácsy Negyed különdíjat is kiosztják egy kimagasló grafikusi életmű elismeréseként.

A díjazott művek a biennále alapszabályának értelmében a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe kerülnek.

A tárlatot Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense nyitja meg. December 23-ig tekinthető meg, onnantól március 31-ig - az energiahelyzet miatt Békéscsabán elrendelt korlátozások értelmében - a Munkácsy Múzeum zárva lesz. Ez alól kivétel a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítás, amely csütörtöktől vasárnapig, 10 és 16 óra között látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában