Beruházás

2022.11.18. 13:50

Javuló közlekedésbiztonság: újabb felújított szakaszt adtak át Szarvas és Mezőtúr között

Több, mint 1.7 kilométer hosszan újult meg a 4631-es út Mezőtúr és Szarvas között, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) mintegy háromszázhetven millió forintos forrásából. A két várost összekötő útnak ez már a harmadik olyan szakasza melyet felújítottak, a mostani volt korábban a legrosszabb állapotban, utoljára 2006-ban cseréltek rajta burkolatot.

Beol.hu

Molnár József, a kivitelező cég főmérnöke (balra), mellette Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, Szűcs Dániel polgármester és Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

Míg korábban három, tavaly, szeptemberi befejezéssel plusz egy kilométer hosszan újították fel a Mezőtúrt Szarvassal összekötő 4631-es számú utat. Pénteken pedig újabb megújult szakaszt adtak át, most 1.7 kilométeren zajlottak a munkálatok, melyet készre jelentett a kivitelező. Így összesen már közel hat kilométer hosszan lehet biztonságosabban és gyorsabban közlekedni a két város között – olvasható a szoljon.hu összeállításában.

– Rendkívül jelentős beruházás, ami megvalósult itt, a szarvasi úton – hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere.

– Nagyon fontos lépés ez Mezőtúr lakossága, és a környező települések életében. Ez az út a szarvasi komp irányába, illetve a város egyik legfontosabb külterületéhez, a mezőtúri, Túrtői holtág-rendszerhez vezet. Ezért turisztikai szempontból is jelentős fejlesztés ez, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy mind a mezőtúriak, mind a hozzánk látogató horgászok is biztonságosan kijuthassanak a területre.

Számunkra azért is különösen fontos ez az út, mert a városhoz tartozó Pusztabánréve településrészhez vezet ki, és az ott élő lakosok is nagyon várták, hogy ez a szakasz megújuljon, ráadásul a területen számos mezőgazdasági vállalkozás működik, melyek munkáját nagyban segíti az, hogy kiváló minőségű úton közlekedhetnek – részletezte a beruházás jelentőségét a városvezető.

Az eseményen a térség országgyűlési képviselője, Herczeg Zsolt elmondta, a Szarvas felé vezető út nemcsak három szakaszban, de három különböző pályázat segítségével valósult meg. Vagyis, nemcsak uniós, hanem hazai forrás is segítette az útfejlesztéseket.

– Ha egy kicsit messzebb megyünk ettől a helyszíntől, arról is beszélnünk kell, és nagyon örömteli volt a számunkra az elmúlt évek fejlesztései kapcsán, hogy Mezőtúrt most már minden irányból olyan minőségű úton lehet megközelíteni, amely a 21. században elvárható. Régiónkat délről az M44-es autóút érte el, északról pedig az M4-es autópálya, melynek Törökszentmiklósig tartó szakaszának átadása ez év elején történt meg. Ez óriási dolog a mezőtúriaknak és a térségünkben élőknek is, hiszen most már kétszer kétsávos úton közelíthetjük meg az ország számos pontját, nem utolsósorban a fővárost is – hangsúlyozta a képviselő.

A mostani beruházással együtt már közel hat kilométer hosszan lehet biztonságosabban és gyorsabban közlekedni a két város között /Fotó: Nagy Balázs/

Mint mondta, az alsóbbrendű útszakaszok tekintetében is jelentős fejlesztések valósult meg a közelmúltban, a jövőre nézve pedig hozzátette, a négyes számú választókerületben az elkövetkezendő években hét, a közlekedésbiztonságot javító útfelújítás indul el.

Stabil alapokon áll az út

Idén év végéig megyénkben több, mint tízmilliárd forint értékű útfelújítási és javítási munkát végeznek el közel ezernégyszáz kilométer hosszan, melynek a pénteken átadott Mezőtúrt Szarvassal összekötő útszakasz is része – erről Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója beszélt az útátadón.

– A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében 374 millió forint értékben újult meg ez az 1.7 kilométer hosszú útszakasz, úgynevezett ráépítéses technológia alkalmazásával. Ennek részeként többek között egy réteg georácsot, valamint stabilizációs réteget épített be a kivitelező. A teljes felületen új aszfalt kötőréteg, kopóréteg és stabilizált padka épült, valamint sor került a KRESZ-táblák cseréjére és tartós burkolati jelek festésére, továbbá a szikkasztóárkok tisztítására is – ismertette a beruházás részleteit az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában