Jelezzük szakembernek!

2022.11.02. 18:35

Itthon maradt gólyák etetése hidegben

Miért nem megy el a gólya? Több településről is jelezték A Mályi Madármentő Állomásnak, hogy gólyát láttak a községben és nem tudják mit kell a madárral csinálni a téli időszakban.

Annak, hogy a madár nem megy el, több oka is lehet

Fotó: MW-archív

Mint az állatvédő szervezet oldalán írják, annak, hogy a madár nem megy el, több oka is lehet, de nagy általánosságban vagy a nem megfelelő kondíció, vagy rosszabb esetben, valamilyen sérülés lehet az oka. Emiatt nem indulnak el az akár 10 ezer kilométeres útra.

Sokan szokták kérdezni, hogy nem fog e megfagyni a madár az akár -20, -25 fokos hidegben. Fáznak, de nem fognak megfagyni. A gólyák nem azért mennek délre, mert fáznak, hanem azért, mert a tavaszi és nyári időszakban található főként rovarból, kisrágcsálókból, hüllőkből, álló táplálékforrás a téli időszakban megszűnik. Ha telelő gólyát látunk a városokban, községekben vagy külterületeken, első körben mindig jelezzük az esetet a helyileg illetékes nemzeti parknak és a helyileg illetékes természetvédelmi felügyelőségnek. Csak akkor kezdjünk meg az etetést, ha egyeztettünk a szakemberekkel, kemény fagyok vannak és nem talál táplálékot a gólya!

Ha etetésre kerül a sor, akkor érdemes úgy etetni, hogy mindig ugyanaz az ember eteti ugyanabban a ruhában, például piros kabát, ugyanazon a helyen. Ennek két oka van. A madár is könnyebben azonosítja be a gondozóját, illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez fog kötődni a gólya. Ez azért fontos, mert nem szabad túlzottan megszelídíteni a madarat, mert akkor az emberekben az ennivalót adó társat látja és nem lesz félelemérzete a későbbiekben. A legrosszabb az, ha mindenki elkezdi etetni, mindenféle étellel több helyen, így nem követhető, hogy melyik nap mennyit evett és milyen táplálékot fogyasztott. A madár mindenkihez oda fog menni koldulni, ami számára a legrosszabb. Egy ember etesse ugyanott, ugyanakkor, ugyanabban a ruházatban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában