Orosháza

2022.11.04. 09:56

Így élheti túl a dackorszakot a kimerült szülő

Bánki-Révész Adrienn 3 gyermekes édesanya, a Kerekítő baba-mama foglalkozások vezetője, valamint szülő-csecsemő és kisgyermek konzulens. A napokban jelent meg Így éld túl a dackorszakot - Bevált praktikák kimerült szülőknek című könyve.

Csete Ilona [email protected]

A napokban jelent meg Bánki-Révész Adrienn Így éld túl a dackorszakot - Bevált praktikák kimerült szülőknek című könyve. Aki gyermeket nevel, azonnal sejti, miről is szól a kötet. Minden szülőben feltör egy emlék, egy rémálom. A dackorszakos történetekből nem lehet kifogyni, hiszen erről gondoskodnak a két-három éves csemeték. De hoppá! Már ez sem teljesen igaz! A pörgős világ sajnos a legkisebbeknél is előrébb hozta a dackorszakot. Erről is beszélgettünk Adrienn-nel, meg arról, mi inspirálta könyvírásra.

– Kisgyermekekkel foglalkozom 0-5 éves korig. Igen, felgyorsult világunkban már másfél éveseknél beszélünk dackorszakról, ami kitart 3 éves korig, majd csökkennek a hisztis, dührohamos időszakok. A szülőket nagyon megviseli ez a korszak, mert nehéz azt kezelni, hogy gyermekük kibillen egy addig nyugodt állapotából: hirtelen megváltozik a viselkedése, ellenkezik, olyan dührohamokat produkál, amiket előtte sosem. A szülő pedig kétségbe esik, hogy is kezelje.

– Hány év szakmai tapasztalat után döntött a könyvírás mellett?
– Közel húsz éve foglalkozom kisgyermekes családokkal, a konzultációs munkát 6 éve végzem. Akik hozzám fordultak bármilyen problémával, azoknál szinte mindig ott volt kísérő jelenségként a dackorszak. De ami a könyvírás felé terelt, az a covid. Mindent bezártunk, megszűnt a kapcsolattartás. Kérdőívet készítettem, miben tudnék a családoknak segíteni, és ők a dackorszakot emelték ki. A be- és összezártság új helyzet elé állított mindenkit. A szülők is stresszesebbek voltak, a sok bizonytalanság kihatott a gyerekekre, felerősödtek a hisztis megnyilvánulások. Így született meg a könyv, amit hanganyaggal egészítettem ki, és e-book formában is elérhető. Akár vasalás, mosogatás közben is lehet hallgatni.

– Mitől több, vagy más ez, mint bármelyik, eddig megjelent szakirodalom?
– Fókuszáltam arra, hogy a mostani szülőgeneráció is részben már a képernyők előtt felnőtt nemzedék. Könyvem a mai szülőkhöz szól, a legfrissebb agyi és idegrendszeri kutatások eredményeinek figyelembevételével. Ma már sokkal többet tudunk a kisgyermekek fejlődéséről, s arról, hogy ez miként befolyásolja érzelemkifejezési képességüket. Igyekszem hangsúlyozni azt is - a régi felfogással szemben –, hogy a dac nem akaratgyakorlás. Keresi a kicsi gyerek a határait: önérvényesítés-önfeladás között kell egyensúlyba kerülnie. A könyvvel segítséget szeretnék nyújtani a szülőknek ahhoz, hogy olyan bevált módszereket alkalmazzanak, amivel jó irányba terelhető a gyermek viselkedése. Szólok arról is, hogy ehhez szükségesek a jó családi szabályok is.

– A XXI. század fiatal szülője milyen? Ráhagyó? Engedékeny, vagy következetes és tud vagy mer szabályokat felállítani gyermekének?
– Én úgy gondolom, kellenek szabályok. A biztonsággal, szeretettel alkalmazott határokkal a gyermeket védjük. Vannak kérdések, problémák, amelyekkel muszáj szembenézniük a szülőknek: ha nem töltenek most minőségi időt (jelenléttel, szeretettel, érintéssel, odafigyeléssel) a csemetéikkel, akkor nem várhatják el, hogy a családi szabályokat betartsák a gyerekeik. Szükség van arra, hogy magunkba nézzünk mi, szülők is. Akikkel találkozom, mindig megkérdezem: neked van-e szigorú szülői hangod? Sokan csodálkozva néznek vissza... Pedig a feszült, kiabálós hangunkkal nem érünk el kellő hatást. Kell, hogy legyen szülőként egy mély, hátul képzett, „szigorú” hangunk, amihez mimika, testbeszéd társul, és jelzi a gyereknek: eddig és ne tovább! Mindez azonban nagy szeretettel, elfogadással kell társuljon. Így alakulhat ki a szülő és gyermeke között egy erős és mély érzelmi kapcsolat, ami a biztonságos kötődés alapja.

– Sok szülő nem mer nemet mondani. Nem konfrontálódik gyermekével. Mondják is a szakemberek: gyerekkirályokat nevelnek.
– Valóban. Sok szülő fél a gyerek reakciójától. Napjainkban már számtalan kutatás elemzi a kisgyermekkort. Ismerjük az eredményeket. És átestünk a ló túloldalára: rá se merünk szólni, nehogy helyrehozhatatlan kárt tegyünk az érzelmi fejlődésében. Pedig az érzelmi biztonsághoz szüksége van a gyereknek határokra, egy olyan szülőre, aki megmondja, megmutatja, hol vannak számára a szeretetből, féltésből kitett sorompók. Igen, ez járhat összecsattanással. Nem kell ettől megijedni, ez is része az egészséges személyiségfejlődésnek.

Tudást, bevált eszköztárat kínál

Kíváncsiak voltunk arra is: vajon, aki a könyv végére ér, érezheti magát jobb szülőnek: – Én elsősorban magabiztosságot szeretnék a szülők kezébe adni a könyvvel, hogy tudják kezelni a hisztit, a gyermeki manipulatív helyzeteket. Tudást és bevált eszköztárat kínálok. És remélem, a szülők meglátják majd: azok a szabályok, amiket ilyen kicsi korban lefektettek, a másik nehéz korszakban, a kamaszkor idején is segítenek majd. Ehhez az időt, energiát azonban most kell beletenni, különben azt nem várhatjuk el, hogy majd tizenévesen hallgat ránk a gyermekünk és betartja a szabályokat.

Bánki-Révész Adrienn könyvében sok hasznos tanácsot ad A szerző felvétele

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában