Tuti tippek

2022.11.27. 13:41

Hogyan süssük a hurkát és a kolbászt, hogy ne durranjon ki?

Ez az egyik legfinomabb téli fogás, kár lenne kihagyni! A hurka és kolbász sütése azonban hiába tűnik egyszerűnek, gyakori, hogy menet közben a hurka szétdurran. A következő trükkel azonban ez nem fordulhat elő.

Fotó: Peter Gyorfi-Batori / Shutterstock

Eljött a disznótoros ételek ideje, és akár háztól szerzed be az alapanyagokat, akár a hentesnél veszed, a hurka és kolbász sütése nem maradhat el. Ez a páros isteni finom, rendkívül laktató, és akár ebédre, akár vacsorára fejedelmi lakoma lehet – derül ki a ripost.hu összeállításából.

Tálalhatod mustárral, házi savanyúsággal, de mindenképpen friss kenyér dukál hozzá. A hurka és kolbász sütése bár elsőre egyszerűnek tűnik, nagyon könnyen előfordulhat még a legjobb recept mellett is, hogy a hurka kidurran. Szerencsére ezt el lehet kerülni, mutatjuk a trükköt!

A hurka és kolbász sütése nem nagy ördöngösség, csak pár dologra kell figyelni. Fotó: Peter Gyorfi-Batori / Shutterstock

Elő a fogpiszkálóval!

Megoszlanak a vélemények, meg kell-e szurkálni a hurkát, kolbászt sütés előtt, és sokszor ennek ellenére is szétrepedhet a sütőben. A szurkálós módszer továbbfejlesztett változata szerint fogpiszkálókat kell szurkálni a hurkába, kolbászba még azelőtt, hogy a sütőbe kerülnének; így a gőz a lyukakon távozni tud, de a bél sem reped meg.

Egyszerű és zseniális trükk: a hurka és kolbász sütése így gyerekjáték! Fotó: Vali hagyományos konyhája / Facebook

Lassan kezdd sütni

Persze önmagában a fogpiszkálós módszer sem fog működni, ha a hurka és kolbász sütése során nem tartasz be néhány alapszabályt. Például, hogy minél lassabban indítod a sütést, annál valószínűbb, hogy egyben maradnak a finomságok. Hideg sütőbe tedd, ha tepsiben sütöd, ha pedig a tűzhelyen, serpenyőben, akkor ne a forró zsírba dobd a hurkát, kolbászt, hanem együtt melegedjen fel vele. Tűzhelyen tegyél rá fedőt, és tartsd a főzőlapot alacsony hőfokon. Aranyszabály, hogy akár sütőben, akár tűzhelyen sütöd, egy kevés zsiradékot is vizet mindig tegyél alájuk.

Így készítsd:

Mindig megbízható helyről szerezd be a hurkát, kolbászt, hiszen fontos, hogy friss legyen.
Áztasd sütés előtt 10-15 perccel hideg vízbe, így rugalmasabb lesz a bőr, és kisebb az esélye, hogy szétpukkan.
A lecsepegtetett hurkát és kolbászt tedd egy zsiradékkal kikent tepsibe. Szúrd beléjük a fogpiszkálókat, önts alájuk egy deci vizet. 
Tedd a hideg sütőbe, majd indítsd el a sütést: 160 Celsius-fokon körülbelül 30-40 perc alatt meg is sül a hurka és a kolbász. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában