Környezetbarát megoldás

2022.11.05. 15:35

Így fűthetünk hatékonyan tűzifával

Az energiahatékony és környezetbarát fűtés a kiadások csökkenéséhez és a fűtőberendezés megóvásához is hozzájárul, továbbá ezzel megóvjuk a környezetünkben élők egészségét is – hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium Fűts okosan! kampánya. A tájékoztatóban a szakemberek hangsúlyozzák, a nemkívánt káros hatások a következő néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén elkerülhetők.

P. G.

Fotós: MW-archív

Begyújtás előtt győződjünk meg tüzelőberendezésünk épségéről és a kémény megfelelő állapotáról, szükség esetén hívjunk szakembert! Lehetőség szerint minél szárazabb kezeletlen hasábfát használjunk. Tilos hulladékkal – így például műanyag vagy gumi hulladékkal, ronggyal, cipővel, festett fával, forgácslappal, színes papírral – fűteni, hiszen azok égetése során olyan veszélyes és rákkeltő anyagok keletkezhetnek, amelyek károsak az egészségre.

Helyes tűzrakás segítségével kevesebb tűzifával biztosítható otthonunk melege. Ennek gyakorlatáról leírták:

a tűztér méretéhez megfelelő nagyságú hasábokra daraboljuk a fát, a nagyobb hasábokat alulra rakjuk, majd keresztbe pakoljuk rá a további sorokat, megfelelő levegőellátást hézaghagyással tudunk biztosítani, felülre helyezzük a gyújtóst, így indítsuk el az égést.

A fentiek szerinti begyújtási technikának két fontos előnye van.

 Egyrészt, a kezdeti láng nem kell, hogy áthatoljon a fölötte lévő teljes rakaton, így miközben szárítja a fát, nem hűl le, ezért tökéletesebb az égés. A hősugárzás hatására a tűz terjedése fentről lefelé, vagy elölről hátrafelé történik, így a bekészített fa fokozatosan bomlik el. Ezzel elkerülhető az egyszerre túl nagy mennyiségű fagáz keletkezése, ami hirtelen nagy mennyiségű (akár fél óra alatt közel 100 köbméter) égéslevegőt igényelne.

Az okos fűtéshez elengedhetetlen a tűzifa helyes tárolása is.

 A fát lehetőség szerint minden esetben felfűrészelt és hasított állapotban tároljuk. A kisebb darabok könnyebben és gyorsabban száradnak, ezért célszerű kellő mértékben felaprítani a fát. Mindenképpen szellős és száraz helyen tartsuk a felaprított fát. A legalsó réteg alatt hagyjunk körülbelül 15-20 centiméter magas légáteresztő réteget, ezt alátétekkel, esetleg ráccsal biztosíthatjuk.

Érdemes a farakás mögött is körülbelül 5-10 centiméter széles levegőrést hagyni, mivel ez is segíti a jobb és gyorsabb száradást. A fát mindenképpen védjük meg az időjárás viszontagságaitól, elsősorban a nedvességtől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában