Testületi ülés

2022.11.02. 16:00

Eredményes évet zárhat a Gyulai Várfürdő

A várakozás felett alakult a látogatószám a Gyulai Várfürdőben az év eddig eltelt időszakában. A helyi képviselő-testület múlt héten tárgyalt a Gyulai Várfürdő Kft. első nyolc hónapjának gazdálkodásáról, jövő évi üzleti tervezési koncepciójáról és a küszöbön álló fejlesztésekről is.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Görgényi Ernő polgármester az előterjesztés tárgyalása során elmondta, a Gyulai Várfürdő vendégforgalma az idei év első kilenc hónapjában jelentősen meghaladta az üzleti tervet. Az első nyolc hónap látogatószámában 58,5 százalékos növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. A polgármester szólt a béremelés kérdéséről is. Mint kiemelte, a Magyar Nemzeti Bank prognózisa szerint idén 13,5 és 14,5 százalék között alakulhat az infláció.

Miután a Gyulai Várfürdő Kft. célja, hogy a dolgozók fizetése megőrizze a reálértékét, ezért jövő év januárjától az inflációs előrejelzésnek megfelelő, 14 százalékos béremelést terjesztenek elő, amelyet várhatóan két lépésben hajtanak majd végre. Dr. Görgényi Ernő kitért arra, hogy a tervek szerint a gyulai igazolvánnyal igénybe vehető felnőtt jegy 1390 forintba, a diák, illetve nyugdíjas belépőjegy 1190 forintba kerül majd.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a COVID miatt a várfürdő történetének egyik legnehezebb időszakán vannak túl, ugyanakkor az energiaválság miatt egy még nehezebb időszak előtt állnak annak ellenére is, hogy az idei látogatószám jóval meghaladta a várakozásaikat. A szakember kifejtette, amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a Gyulai Várfürdő látogatószáma év végére túllépheti az üzleti tervben szereplő 500 ezret. Kiemelte, arra számítanak, hogy az energiaválság miatt bezáró, illetve szolgáltatási palettájukat szűkítő fürdők vendégköre a még működő létesítményekben fog koncentrálódni, így a folyamatok egyik nyertese éppen a Gyulai Várfürdő lehet. A látogatók kétharmada egyébként visszatérő vendégnek számít, ami fontos jelzés számukra.

Kun Miklós a testületi ülésen részletesen ismertette, hogy milyen lépéseket terveznek az energiaköltségek mérséklése érdekében. Október és május között az 50 méteres versenyuszoda üzemeltetését leállították, mivel annak fűtése gázzal történne ebben az időszakban, a költségek pedig több száz millió forintra rúgtak volna. A kft. hozzálátott a IV. termálkút újbóli beüzemeléséhez és vizének Gyulai Várfürdőbe történő ismételt bevezetéséhez. Ennek során a meglévő mintegy 2,7 kilométer hosszú bekötővezetéket átépítik. Fontos elképzelés, hogy a jövőben lehetőleg földgáz használata nélkül működjön a fürdő, ezért használják a termálvizet. A tervek szerint 421 méteren cserélik az V. kút vezetékét, így erősödik a téli üzemeltetés biztonsága, a fejlesztés magasabb hőfokot és nagyobb vízmennyiségét biztosít. Emellett megkezdik hőcserélő kapacitásuk bővítésének tervezését, valamint vízforgató rendszerük optimalizálást, és előkészítik a meglévő napelempark további bővítését. Ezek a beruházások egyaránt az energiaköltségek jelentős csökkentését eredményezhetik majd.

Több fejlesztést is terveznek

Kun Miklós egyéb fontos fejlesztésekről, illetve elképzelésekről is szólt. A megújult vízi gyermekparadicsomot augusztusban adták át, egy közép-európai szinten is egyedülálló létesítmény született, ami a kapacitást is növelte. A vendégek visszajelzése egyértelműen kedvező, a gyerekbetegségeket pedig kiküszöbölik.

Kun Miklós elmondta, várhatóan a következő főszezonra átépítik a főépületet, amelynek során több funkció, az öltözők, éttermek, irodák, gyógyászat és raktárak kerülnek át a „Favázas épületből”. A kiviteli tervek elkészültek, a közbeszerzési eljárás elindult, a nyertes kivitelezővel várhatóan decemberben kötnek szerződést, a munka pedig utána kezdődhet.

Ugyancsak az elképzelések között szerepel a kupolás wellnessépület rekonstrukciója, és fedett szaunakomplexummá alakítása, valamint a lovarda felújítása. Az ennek terveztetéséhez kapcsolódó közbeszerzési eljárás várhatóan még novemberben elkezdődik. Az épületet 1984-ben alakították ki, majd a 2000-es évek elején felújították, de mostanra megérett egy komolyabb rekonstrukcióra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában