Beruházás

2022.11.04. 18:54

Épül a FirstFarms új telepe Pusztaföldváron

Már állnak a FirstFarms Hungary Kft. új állattartó telepeinek az épületei Pusztaföldváron és Telekgerendáson, a munkavállalók kiválasztása is megkezdődött, miközben zajlik a technológiai kivitelezés. Jól halad a 8 milliárd forint költségvetésű beruházás. A cég telepbejárásra hívta az érintett települések, a megye, és a választókerület vezetőit.

Csete Ilona [email protected]

Sonkolyos Szabolcs, Erdős Norbert, Sarusi-Kis Tamás, Takács Árpád és Ránkli Ferenc a beruházás helyszínén

Fotó: Für Henrik

A FirstFarms Hungary Kft. új, épülő telepei közül pénteken a pusztaföldvárin tett látogatást Erdős Norbert országgyűlési képviselő, dr. Takács Árpád főispán, valamint Pusztaföldvár és Telekgerendás polgármesterei. A 8 milliárd forint költségvetésű beruházás közel 2,5 milliárd forint állami támogatással valósul meg. A beüzemelés után közel 30 új munkahelyet teremt a cég a körzetben.

A kivitelező jól halad a munkákkal, az épületek már állnak, a technológiai kivitelezés folyamatban van, a beruházás befejezésének várható ideje jövő április.

Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató kalauzolta a vendégeket a telepen, bemutatva, mi minden történt 2022. február óta.

– Cégünk életében régen várt változás vette kezdetét ezzel az építkezéssel. Az első tervek már 2018-ban elkészültek, a befektetői döntés mellett sok segítséget kaptunk: a magyar állam jelentős támogatással segítette a beruházást, helyi, hatósági támogatás is hozzájárult munkánk sikeréhez. Találtunk kivitelezőt, aki az ütemtervnek megfelelően halad az építkezéssel. Itt tartunk – mutatott körbe a cégvezető a 70 százalékos készültségű projekt egyik épületében, ahol a dán technológia jelentős részét is felszerelték már. Elhangzott, a beruházás egyik fontos törekvése, hogy a termelés minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon. Ezért az épületek fűtése hőszivattyús rendszerrel történik majd, amely alapja a hígtrágyából nyert hő felhasználása. Az elektromos energiát napelemek szolgáltatják. A keletkezett hígtrágyát pedig szerves trágyaként, injektálós módszerrel juttatják vissza a termőföldekre, ezzel is építve azok talajkultúráját és tápanyag tartalmát.

FirstFarms Hungary bejárás

Sarusi-Kis Tamás arról is beszélt, hogy megkezdték a munkavállalók toborzását, az új dolgozók felvétele, betanítása zajlik. A két új telep vezetőjelöltjét kiválasztották. Széleskörű érdeklődés övezi egyébként a munkavállalói oldalról a beruházást.

Erdős Norbert örvendetesnek nevezte, hogy olyan együttműködésre látunk példát, ami a beruházó részéről bizalom, hiszen 8 milliárdos projektről van szó, amihez a magyar kormány biztosít több mint 2,5 milliárd forint forrást. Helyi szinten is kiváló példája a jó együttműködésnek, hogy a kormányhivatal gyors döntéseivel segít egy ilyen fejlesztést. A társaság jelenlegi 55 munkavállalójának a száma jelentősen bővül, 25-30 fővel.

– A térség országgyűlési képviselőjeként számomra ez is hatalmas érték – tette hozzá a politikus.

Takács Árpád azt hangsúlyozta, ez a beruházás tipikus példája annak, amikor egy jó ötlethez, egy kiváló technológiához csatlakozik egy befektetői, beruházói akarat, egy kiváló érdekérvényesítő országgyűlési képviselő, és a magyar kormány. Plusz kiegészülve a helyi önkormányzattal, összehangolva létrehoznak egy olyan produktumot, ami a hosszú távú fejlődését szolgálja a térségnek. A főispán méltatta a cég társadalmi szerepvállalását és a térség 4 településén a foglalkoztatásban betöltött feladatát.

 

Kiemelte, a fejlesztés és a foglalkoztatásbővülés mellett a cégcsoport tevékenységei után itt fizet adót. És az sem mellékes, hogy ezeken a telephelyeken olyan dán technológiai tudásra tesznek szert a dolgozók, amely hosszú távon Magyarországon hasznosul. A cég pedig tovább erősíti meghatározó szerepét a hazai élelmiszer-előállításban.

Cél a saját takarmányalapanyag előállítása

A FirstFarms Hungary Kft. büszke arra, hogy jelentősen hozzájárul a hazai sertéshúsfogyasztás alapjainak a megteremtéséhez, külön kiemelve, hogy hazai munkavállalókkal, hazai hízlaldáknak állítanak elő malacokat. Sarusi-Kis Tamás az építkezés területeinek a bejárása közben arról is beszámolt a résztvevőknek, hogy a vállalat hazai tevékenysége 2022 júliusában növénytermesztéssel is bővült.

– Jelenleg 1200 hektáron gazdálkodunk Békés megyében, haszonbérleti és egyéb földhasználati szerződéses keretek között. Célunk, hogy a megnövekedő állatállományunk takarmány-alapanyagát magunk állítsuk elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában