Disznótoros nap

2022.11.26. 12:22

Előkerültek a böllérkések Gádoroson – galériával

Több év kihagyás után újra malacvisításra ébredtek a gádorosiak. Előkerültek a böllérkések, majd nótaszótól volt hangos az iskola udvara, ahova szombaton korán reggeltől csalogatták az embereket. Ismét megrendezték a XIV. Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Napot.

Csete Ilona

Fotók: Bencsik Ádám

Pályázati forrás elnyerésével sikerült hamisítatlan falusi disznóvágásos hangulatot teremtenie a Gádorosi Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesületnek. Ahogy régen, összehozta a családokat, a szomszédokat, a barátokat a munka, úgy a szombati programon is a régen nem találkozott csapatok, visszatérő baráti közösségek köszöntötték egymást egy pálinkás jó reggelttel és egy kupicával.

Torja testvértelepülés is képviseltette magát, itt voltak a pusztakeresztúriak, a gyulafehérváriak. Eljöttek a szomszédos Nagyszénásról, Eperjesről, Csanádapácáról, Orosházáról és kicsit távolabbról: Szentesről, Szegvárról, Derecskéről, Kistarcsáról is.

A házigazdák nevében dr. Prozlik László elmondta, 14 lelkes csapat érkezett idén, boldogok, hogy sokakban motoszkált a hiányérzet, és amint megismerték a kiírást, jelentkeztek.

– Igyekszünk visszahozni azt a hagyományt, amit évtizedekkel ezelőtt a faluban lehetett tapasztalni: malacvisítás jelezte, a portákon disznót vágnak. Megmutatjuk és átadjuk a fiataloknak a tudást, a tapasztalatot. Ez egy gasztonómiai és kulturális fesztivál. És baráti kötelék, amit az idő se szakított el – nyilatkozta a civilek nevében dr. Prozlik László.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával megvalósult programon az árusok, a kistermelők is kínálták portékáikat, miközben a csapatok fáradhatatlanul dolgoztak.

Az orosháziak mesterfodrászának, Cseh Istvánnak a kezében nem a hajvágó ollót, hanem a disznóvágások célszerszámait pillantottuk meg. A derecskei csapat a zsűrit szűzérmébe töltött kolbászhússal szerette volna lenyűgözni. Serényen dolgoztak az apácaiak Oláh Kálmán polgármester vezetésével, de találkoztunk más településekről érkezett régi ismerősökkel, akik a közönség létszámát gyarapították, barátaikkal beszélgettek, a kóstoló tálakból csemegéztek.

A szakmai zsűri oszlopos tagja, a gádorosi születésű Miskucza Mária is hazalátogatott, hogy ellássa idén is jó tanácsaival a versengőket.

Nosztalgiáztak: Mészöly Kálmán, Benke Laci bácsi is zsűrizett

Az esemény reggel 6 órakor kezdődött az iskola udvarán, a híres gádorosi körmös pálinka elfogyasztásával. A verseny résztvevői a hagyományos falusi disznótor összes munkafázisát bemutatták, a böllércsapatok fél-fél sertést dolgoztak fel. A zsűri minden munkafolyamatot értékelt.

A résztvevők hozzáértő mozdulatokkal láttak munkához, és közben jókat nosztalgiáztak. A visszatérők például megemlékeztek Benke Laci bácsiról, aki sok éven át zsűrizett Gádoroson és adott praktikus tanácsokat fantasztikus humorával fűszerezve. A csanádapácaiak arra is emlékeztek, hogy 2016-ban járt itt Mészőly Kálmán, tisztelői nagy örömére. Ő is zsűrizett Gádoroson, ahogy az erős ember, Fekete László is.

No, de a nosztalgiázás mellett sok apró részletre is figyelniük kellett a versengő csapatoknak: törekedtek arra is, hogy a higiénés előírásokat maximálisan betartsák, a zsűri ne találjon abban hibát. Szépen díszített asztalokkal várták a bírákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában