Aszályos hidrológiai év

2022.11.12. 07:11

Eleken volt a legmelegebb és a leghidegebb is a megyében

Rendkívüli aszályt hozott a 2022-es hidrológiai év – tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG). A legmagasabb és a leghidegebb napot egyaránt Eleken mérték.

P. G.

Forrás: Facebook

Mint az a KÖVIZIG Facebook-oldalán olvasható, Magyarországon – és a közép-európai országok többségében – november 1-et tekintik az éves hidrológiai ciklus kezdő napjának, a következő év október 31. napját pedig a záró időpontnak. A hidrológiai év a természetes vízkészlet felhalmozódási időszakát jelentő téli félévből, és a vízkészletek fokozatos csökkenésének időszakát magában foglaló nyári félévből áll.

 

A 2022-es hidrológiai év rendkívüli aszállyal sújtott volt. Míg a szezon első felében még elfogadható mértékű volt a csapadékhiány, addig a második felében – főleg a nyári történelmi méretű aszálynak köszönhetően – óriásit zuhant a halmozott összeg. Az éves csapadékmennyiség 376 milliméter volt, mely a sokévi 563,6 milliméterhez képest jelentős, 187,6 milliméteres eltérés. A csapadékeloszlás ábráját nézve, jól látható, hogy az éves csapadékmennyiség jóval kisebb arányban hullott az igazgatóság működési területének nyugati, középső, illetve északi területein, a nagyobbik része az igazgatóság keleti és délkeleti régióiban esett.

 

A léghőmérsékleti adatokat vizsgálva a nyár – bár nem volt nagyságrendekkel melegebb az elmúlt években tapasztaltakhoz képest – a párhuzamosan jelentkező jelentős csapadékhiánnyal együtt, rendkívüli aszályt eredményezett. A legmagasabb mért léghőmérséklet júliusban mérték, 42 fok volt Elek és Méhkerék állomásokon. A legalacsonyabb érték ezzel szemben 2022 januárjában volt, amikor mínusz 17 fokot mértek Elek állomáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában