Gyermelfoglalkozás

2022.11.07. 13:55

Egy igazi színkavalkád az ősz a Szarvasi Arborétumban

A Szarvasi Arborétum mondhatni a legszebb orcáját mutatja ősszel, amiről szerkesztőségünk is megbizonyosodott a napokban. A kert kapuján belépve valódi színkavalkád fogadott minket, ami beljebb haladva egyre csak fokozódik. Az évszak színei megfestik a fák lombjait, a levélhullás pedig a talajt. Ottjártunkkor épp egy őszi gyermekfoglalkozásba csöppentünk.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotó: Vásári Erzsébet

Kugyeláné Décsei Mónika, a Szarvasi Arborétum kommunikációs munkatársa elmondta, a Pepikert változatos növényvilága miatt különleges ősszel, hiszen annak egy része az őszi lombszíneződéskor válik igazán láthatóvá. A színek pedig vonzzák a szemünket, főként ősszel, amikor már készülünk arra, hogy egy „sötétebb” évszak következik.

A Szarvasi Arborétum ékessége ilyenkor többek között a perzsa varázsfa, amelynek ezekben a hetekben vörös színű lombozata látszik. Ezek azért is látványosak, mert a nagy, gyepes felületek közepére ültették őket többségében. Hasonlóan szemet gyönyörködtetők a tupelófák, amik szintén vörös és narancs színben pompáznak. Ezen darabok foltszerűen teszik színessé a kertet, és ez adja a változatosságot – árulta el Kugyeláné Décsei Mónika.

 

Az őszi munkálatokról megtudtuk, a lehullott leveleknek csupán egy részét szedik fel az arborétum munkatársai. Mégpedig az öntözött gyepes felületekről gyűjtik össze, míg például a fák közötti ösvényeken ott hagyják avarként, ami a látogatók közlekedését is segíti. Hiszen egy esős időszak után sár helyett a leveleken lehet sétálni. A kertészek számára továbbá most következik a téliesítendő növények beköltöztetése az üvegházba, amivel az első, erősebb fagyokra várnak. Közben a hétvégék előtt a burkolt utakat megtisztítják a levelektől, illetve begyűjtik azokat a fákat, amik kidőltek, vagy kivágták őket. Feldolgozásuk ideje ugyanis most jött el, ami azt jelenti, hogy fűtenek velük, illetve mulcs lesz belőlük. Emellett fafaragó kollégájuk is az említett faanyagokkal dolgozik, melyekből a következő évre új padokat, asztalokat, kerítéselemeket és irányítótáblákat készít.

 

Kugyeláné Décsei Mónika elmondta, az őszi lombszíneződés lényegében egy esemény az arborétumban. Ilyenkor szívesen érkeznek hozzájuk spontán túrákra, gyaloglásokra. De szervezett programjuk volt az őszi Éjszakai csapatjáték, vannak rövidebb és hosszabb vezetett túráik, Agrárkaland című kiállításuk, ami egy izgalmas csapatjáték keretében fedezhető fel, illetve az őszi szüneten lévő gyerekeknek is kínáltak foglalkozást.

Látogatásunkkor épp az Őszi Madarász Napra érkeztünk, amin egy gyermekcsoport vett részt. Ezt előzte meg a természetbúvár-, és a szöszmötölő nap. Utóbbiakon fedezték fel a gyerekekkel a színes leveleket, a makkokat és a különböző őszi terméseket, valamint az állati nyomokat a kerten belül. A levelekből és termésekből alkotások is készültek.

 

Megfigyelték és gyűrűzték is a madarakat az arborétumban

Kugyeláné Décsei Mónika elárulta, a péntek a madarakról szólt az arborétumban. Részletezte, a náluk őszi táborozó gyerekekkel már reggel felállították a hálójukat egy madárvonulási útvonalra, amit egy időre magára hagytak azért, hogy a madarak belerepüljenek, és így be tudják fogni őket. Később négy apró szárnyast, két sárgafejű királykát, egy széncinegét és egy vörösbegyet is találtak a hálóban, melyeket Vasas András, a Magyar Madártani Egyesület Békés Megyei Szervezetének tagja szabadított ki a gyerekekkel. A befogás után a szakember kisebb előadást tartott a táborozóknak a madarak megfigyeléséről és a gyűrűzés fontosságáról, majd megjelölték, dokumentálták a szárnyasokat és közösen elengedték mindegyiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában